Avganistan


Avganistan zastava Avganistan država u centralnoj Aziji
Avganistan je azijska država smeštena u centralnij Aziji, mada je nekad smatraju srednjim istokom, što se duguje njenoj lokaciji na Iranskoj visoravni. Okružena je Iranom na zapadu, Pakistanom na jugu i istoku, Turkmenistanom, Uzbekistanim i Tadžikistanom na severu i Kinom na istočnom planinskom delu zemlje. Avganistan ima 29 miliona stanovnika i jedna je od najsiromašnijih zemalja sveta. Ima površinu od 647.500 km². Gustina naseljenosti iznosi 43 stanovnika po km², tako da je ređe naseljena zamlja. Glavni i najveći grad je Kabul.

Aktivnosti talibana u Avganistanu
Posle aktivnosti Talibana Avganistan je promenio ime u Islamska Republika Avganistan. Avganistan je kontinetalna i uglavnom planinske zemlja, najviši vrh se nalazi na 7485 m. Većina zemlje je pustinja i snabdevanje vodom je teško. Avganistan ima kontinetalnu klimu sa vrućim letima i hladnim zimama. Pored toga ovo područje karakterišu česti zemljotresi.

Etničke grupe u Avganistanu
U Avganistanu živi veliki broj etičkih grupa ali su podaci o tome uglavnom nedostupni. Oficijelni jezik je perisijski kojim govori najveći broj stanovnika. Većina stanovnika su muslimanske veroispovesti. Od drugih veroispovesti značaji su pripadnici hindu vere.
Search