Austrija


Austrija zastava Austrija država u Evropi
Republika Austrija je država u srednjoj Evropi, a sastoji se od 9 saveznih država. Graniči se sa Liheštajnom i Švajcarskom na zapadu, Italijom i Slovenijom na jugu, Mađarskom i Slovačkom na istoku i Nemačkom i Češkom na severu. Po površini je 112. zemlja na svetu i ima površinu od 83.858 km², a po broju stanovnika 86. sa 8.150.836 stanovnika.

Austrija alpska država
Južni i zapadni deo zemlje nalazi se na Alpima. Zbog ovog planinskog regiona Austrija predstavlja atraktivno turističko područje za zimske sportove. Značajan deo prihoda dolazi od turizma razvijenog na Alpima. Najviši vrh je Grossglockner (3.798 m). Severni i istočni deo zemlje su ravničarski i brdoviti. Kroz veći deo Austrije protiče Dunav, najznačajnija reka za privredu ove zemlje. Klima je umerena sa hladnim zimama i kišnim letima.

Glavni grad i drugi veći gradovi Austrije
Najveći i glavni grad je Beč, a drugi veći gradovi su: Srtazbur, Insbruk i Grac. Službeni jezik je nemački. Austrija ima mnogo radnika imigranata, uglavnom iz zemalja jugoistočne Evrope.Najveći deo stanovništva čine katolici, druge značajne vere su islam i protestantizam. U Austriji su rođeni mnogi slavni umetnici kao što su Mocart, Johann Strauss otac i sin, Veber, Frojd i mnogi drugi.
Search