Australija


Australija zastava Australija država kontinent
Ausrtalija je udaljena i izolovana od ostalih kontinenata. Po površini je šesta zemlja na svetu sa 7.686.850 km², a i u njoj živi 17.8 miliona stanovnika. Australija je zemlja-kontinent, jedna od najređe naseljenih zemalja sveta i zemlja kengura, koala, Aboridžina i evropskih doseljenika. Graniči se na severu, preko mora sa Indonezijom, Papua Novom Gvinejom i Istočnim Timorom i na jugozapadu sa Novim Zelandom. Glavni grad australije je Kanbera.

Istorija Australije
U starom i srednjem veku u Evropi se pretpostavljalo da u južnim morima postoji kopno koje su srednjovekovni geografi nazivali Nepoznata južna zemlja, na latinskom Terra australija incognita, pa otuda i naziv Australija. U odnosu na Evropu Australija se nalazi na suprotnoj strani Zemljine lopte, pa je za nju najudaljeniji deo sveta - plovidbenim putem preko Sueca udaljena je od Evrope 20 000 km.

Prvi Evropljani koji su doprli do Australije bili su Portugalci i španci krajem XVI veka. Delimična istraživanja njenih obala obavio je holandski moreplovac Tasmanu XVII veku, po kojem je i ostrvo Tasmanija dobilo ime. Ali, Holanđani se, imajući veliku koloniju Indoneziju, nisu interesovali za iskorištavanje ove nove zemlje. Kada je engleski moreplovac Džems Kuk ispitao obale Australije ona postaje britanska kolinija.

Reljef Australije
U reljefu ove zemlje ističu se tri regije. Na istoku zemlje nalaze se gromadne planine, Australijski Kordiljeri, koje se polako spuštaju prema obali Tihog okeana. Obale su razuđene i većim delom slabo pristupačne. U centralnom delu kontinenta nalazi se Velika australijska nizija, koja oko jezera Er prelazi u depresiju. U zapadnom delu je Zapadnoaustralijska visoravan, visine 300-500 metara. Klimu australije karakterišu stalne suše i nestašice vode.

U Australiju žive mnoge životinje kojih nema u drugim delovima sveta
U Australiji živi mnoštvo životinja koje su na drugim kontinentima davno izumrle. Takvi su, na primer, sisari tobari, kojih ima oko 230 vrsta (kenguri, torbar-medved, torbar-jazavac, torbar-vuk, koala i drugi) zatim kljunari, sisari koji se legu iz jaja.

Etnička struktura stanovništva Australije
Preko 90% stanovništva živi u gradovima, a preko polovine živi u pet najvećih gradova. To su Sindnej, Melburn, Brizbejn, Adelaida i Pert. Glavni grad je Kanbera. Australija je zemlja stalne imigracije. U nju se posle II svetskog rata doselilo 3 miliona stanovnnika najviše Britanaca, Nemaca i stanovnika bivše Jugoslavije.
Search