Ankara


ankara panorama

Glavni grad Turske
Ankara je prestonica Turske i istoimene provincije u ovoj zemlji. Ranije je bila poznata pod nazivom Angora, sve do 1930. godine. Naseljena je barem od Kamenog doba (možda i pre toga). Grad je smešten 200 kilometara južno od Crnog mora i ima oko 3.200.000 stanovnika.

Istorija Ankare
Aleksandar Veliki je osvojio Ankaru 334. godine pre nove ere, a Oktavijan Avgust ju je pripojio Rimskom carstvu. Kao grad unutar Vizantijskog carstva, pala je pod tursku vlast 1073. godine, ali ih je krstaš Remon IV Tuluski isterao 1101. godine. Kroz ovaj grad su prošli i Persijanci i Arapi. Pod vlašću Osmanskog carstva došla je 1403. godine.

Nakon Prvog svetskog rata, Mustafa Kemal Ataturk, učinio je Ankaru centrom otpora, grčkoj i osmanskoj najezdi, a glavni grad Turske Ankara je postala 1923. godine umesto Istambula.

Istorija Ankare primećuje se u rimskoj, vizantijskoj i osmanskoj arhitekturi, istorijskim muzejima i ruševinama. Ona je podeljena na dva dela ? stari i novi deo grada. U starom delu se nalazi najveći deo istorijskih spomenika i ostataka antičkih gradjevina, ulice su uske i male, dok novi deo predstavlja moderan svetski grad sa puno oblakodera, širokih ulica i prostranih bulevara.

Ankara je posle Istanbula najveći industrijski centar Turske. Turizam je jedna od najvažnijih delatnosti u ovom gradu, a takodje su razvijene industrije cementa, prerade vođa i povrća, kože, ...

Vremei i klima u Ankari
U gradu vlada umerena klima. Leta su topla, sa temperaturama blizu 30 stepeni Celzijusa, dok se zimi temperatura često spušta par stepeni ispod nule. Količina padavina u toku godine je relativno mala. Photo by ankarli turgut

Search