Aman


aman ulica u gradu Glavni grad Jordana
Aman je glavni grad Jordana i ima nešto preko 1,2 miliona stanovnika. Nalazi se u centralnom Jordanu na reci Jabok (Zerka). Ovo je najveći grad u Jordanu i predstavlja njegovo industrijsko i komercijalno srce, a takodje i transportni centar, posebno za islamske hodočasnike koji putuju u Meku. Ovaj grad je sagradjen na terenu prepunom brda i dolina i veoma je poznat po lokalnom mermeru u boji koji se vadi u samom gradu i oko njega. Industrija obuhvata proizvodnju tekstila, kože, mermera, cementa, brašna i duvanskih proizvoda. Skoro polovina jordanske industrije je smeštena u Amanu.

Biblijski grad Raba
Na mestu naseljenom još iz doba praistorije smešten je Aman, u Bibliji poznat kao Raba (Rabah-Amon), a bio je i veoma značajan grad u tom periodu. Grad je pod Solomonom imao nezavisnost, ali je zauzet od strane Asiraca u 8. veku pre nove ere, a kasnije ga je osvojio Antiohus III (218. godine pre nove ere). Ptolemi II Filadelfijus preimenovao je ovaj grad, i dao mu ime Filadelfija, a ovaj naziv je ostao i za vreme Rimljana, a kasnije i u toku vizantijskog doba.

Grad je pripadao Dekapolisu, komercijalnom savezu tri grada organizovanom u 1. veku pre nove ere, a takodje je bio i vodeći grad u Rimskoj Arabskoj provinciji. Posle arapskih pohoda 635. godine, grad koji tada postao poznat kao Aman iskusio je neprekidno propadanje u svakom pogledu. Bio je samo malo selo kada ga je Emir Abdulah (kasnije kralj Abdulah I), proglasio za prestonicu Transjordanije 1921. godine.

Razvoj ekonomije
Rast i razvoj Amana je bio prilično ubrzan posle II Svetskog rata kada je primio arapske izbeglice iz Palestine. Rast grada je naročito pojačan dolaskom libijskih izbeglica i kapitala tokom sedamdesetih, a takodje i primanjem novčanih pošiljki jordanskih i palestinskih radnika, koji su radili u Persijskom zalivu, tokom sedamdesetih i osamdesetih.

šta obići i posetiti u Amanu
Aman je mesto u kome se nalaze mnoge značajne ustanove i institucije, a neke od važnijih su: Jordanski univerzitet (osnovan 1962.), Muslimanski fakultet, mnoštvo muzeja... Poznatiji istorijski spomenici koje bi trebalo da pomenemo su: Rimski amfiteatar (sagrađen u 1. veku pre nove ere), ostaci hrama za koji se predpostavlja da ga je sagradio Herkules i neke od grobnica i odeljaka zida koji datiraju iz 9. ili 8. veka pre nove ere.

Iako je tokom svoje duge i burne istorije Aman bio mesto stanovanja mnogo naroda, različitih religijskih opredeljenja, sada najveći broj stanovnika predstavljaju Arapi, islamske veroispovesti. Photo by Producer

Search