Ove veoma snažne životinje su poznate po svojim međusobnim borbama, koje umeju da budu veoma kobne i krvave po slabijeg.

Afrički bufalo je dugačak od 2,5 do 3,3 m i visok je oko 1,2 metra. Ova vrsta bufala je nešto lakša od američkog i teži od 300 do 750 kg. Ženke su manje od mužjaka. Telo im je tamno braon ili crne boje. Imaju veoma razvijene noge, kojima dostižu brzinu od 60 km/h (brži su čak i od lava). Žive od 15 do 25 godina.

ženke afričkog bufala radjaju jednog mladunca koji sa majkom ostaje od jedne do tri godine. Tokom života ženke donose do 4 mladunca. Mladunci su najugroženiji od strane neprijatelja afričkih bufala - lavova i hijena. Po pravilu odrasli afrički bufalo se ne plaši od lavova i hijena i napada ih, posebno kada je u grupi. Ipak, neprijatelji su uvežbali taktiku napada ,,s ledja'', kada je bufalo bespomoćan, te ih često ugrožavaju.

Zbog svog nepredvidivog ponašanja i veličine spadaju u najopasnije afričke životinje. Kada pobesne gaze sve pred sobom. Zbog rogova koji su jaki i opasni nemaju mnogo prirodnih neprijatelja, sem lavova i ljudi. Afričkog bufala nije moguće pripitomoti niti ukrastiti sa nekim domaćim životinjama.

Afrički bufalo živi u hordama, koje imaju i po 2.000 članova. Svaka horda ima svoju teritoriju, koju mužjaci brane. Hrane se travom, korenjem biljaka i voćem.

Nastanjuju tople delove Konga, posebno oko reka. Postaju ugrožena vrsta, posebno zbog brojnih virusa koji ih napadaju.

Search