africka zlatna macka Ova mačka je dobila ime po zlatno žutoj boji dlake. Naime, prva otkrivena vrsta ove mačke iz 1827. godine je imala zlatno žutu boju dlake i obzirom da je tada bila jedina poznata, dobila je epitete afričke i zlatne. Poznate su dve vrste ove mačke.

Afrička zlatna mačka je 2,5 puta veća od domaće mačke i spada u poseban rod Profelis. To je snažna i spretna životinja, koja se u prirodi može naći u dve boje sivoj i zlatnoj.

Dužina tela afričke zlatne mačke je oko 75 cm, a težina se kreće od 15 do 20 kg. Rep je dugačak oko 30 cm. Karakterišu je duge noge, jake kandže, mala glava i meka, duga dlaka. Boja dlake se kreće od zlatno žute, preko braon, sive, do bele, zavisno od dela tela.

Ženka svake druge godine na svet donosi 2 do 5 mladunaca, o kojima vodi brigu nekoliko meseci po rodjenju. Posle toga, mladunci se osamostaljuju i postaju sposobni da se odvoje od majke. Polno su zreli sa 18 meseci, a žive oko 15 godina.

Afrička zlatna mačka je aktivna noću, a dan provodi spavajući na drveću. Nije društvena životonja. U lov kreće s prvim sumrakom, a hrani se glodarima i pticama. Napada i male antilope, majmune, a zabeleženi su i slučajevi napada na domaću živinu. Lovi po zemlji, ali po potrebi penje se i na drveće.

Naseljava guste šume i visoravni Centralne i Zapadne Afrike. Područja Senegala, Nigerije, Konga, Angole. Njenom opstanku najviše šteti smanjivanje površinama pod prašumom, što je njeno prirodno stanište. O ovoj vrsti se jako malo zna i sve se svodi na snimke skrivenih kamera. Nije poznato koliko ih ima u divljini, ali se zna da ih lokalno stanovništvo lovi i smanjuje njihov broj.
Search