Bufeo Colorado, kako je poznat u Peruu, boto ili amazonski delfin je najveći i jedna od pet vrsta slatkovodnih delfina. Gubitak staništa amazonskog delfina je doveo do toga da postanu ugrožena vrsta.

Amazonski delfin je dugačak oko 3 m i teži od 90 do 140 kg. Mogu se sresti u roze ili sivoj boji. Boja im se menja sa godinama. Kao mlade životinje su srebrno sive boje, a kako stare boja im postaje ružičasta. Jedan pršljen im nije spojen s kičmenim stubom, što im omogućava da okreću glavu u krug. Mladunci, kada se radjaju, imaju tamnosivu boju, koja kasnije izbledi ili predje u roze.

Amazonski delfin nije društvena životinje i uvek pliva sam. Izbegava velike dubine i više vremena provodi i močvarnim rukavcima iz glavni tok reka. Ima slab vid koji mu ne može koristiti u zamućenim vodama, pa se oslanja na izuzetno rarvijeno eho lociranje, što mu pomaže u hvatanju plena. Amazonski rečni delfini su manje aktivni od okeanskih delfina i uopšte ne iskaču iz vode.

Ova vrsta delfina ima 3 želuca kako bi mogli da svare sve što pojedu. Npr. jedan želudac služi da svari oklope kornjača i kosti riba. Hrane se sa 43 vrsta riba, račićima, manjim kornjačama i sl.

Amazonski delfin naseljava reke Amazon i Orinoko u Južnoj Americi. Kada u sezoni velikih kiša Amazon poplavi okolne šume, amazonski delfin pliva u poplavljenim delovima kišnih šuma.
Search