Kategorije

Delfin

(Dolphinus)

delfin u skoku letu Ovo je životinja iz roda kitova. Spada u sisare. Delfini privlače veliku pažnju naučnika, najviše zbog svoje medjusobne komunikacije. Postoji oko 40 vrsta delfina i 17 pod rodova.

Gruba podela delfina je na slatkovodne i morske. Telo delfina je dugo od 1,5 do 9 metara, zavisno od vrste delfina. Gornji deo tela ima zelenkasto sivu boju, a stomak je beo. Na glavi imaju izduženje slično kljunu. Delfini imaju 200 do 250 zuba. Na gornjem delu ledja imaju otvor koji koriste za disanje. Otprilike, svaka 2 minuta izlaze na površinu kako bi udahnuli vazduh.

Delfini su odlični plivači. Njihova brzina uvodi dostiže i 40 km/h. Često rone i do 300 m dubine. Brinu se o mladuncima, koji uz majku ostaju do navršenih 18 meseci.  Hrane se sitnom ribom. Zanimljivo je da delfin dnevno pojede sitne ribe u količini koja iznosi 1/3 njegove ukupne mase. Nastanjuju gotovo sva mora i reke u Aziji i Južnoj Americi.

Delfini kada plivaju često skaču iznad vode i izvode razne akrobacije, za sada ne postoji naučno objašnjenje za ovu pojavu. Delfini su jako društvene životinje i poznati su po svom prijateljskom ponašanju prema ljudima. Delfini su jedna od retkih vrsta koje se kao i ljudi pare ne samo radi razmnožavanja več radi zadovoljstva i međusobnog povezivanja.

Delfini su grabljivice i hrane se manjim ribama, dok se veće vrste hrane i vodenim sisarima. Imaju dug životni vek. Većina delfina živi u proseku od 40 godina dok veće vrsta žive i duže. Oni imaju sposobnost prepoznvanja, pamćenja i rešavanja problema što ih čini jednim od najinteligetnijih životinjama na planeti.

Delfin ispušta kliktaje i zvižduke. Prve koristi za eholokaciju, a druge za medjusobnu komunikaciju.

netsrbijacarstvo životinjasisari > Delfin