Kategorije

Morž

(Odobenus rosmarus)

morz slikaMnogi  životinju posmatraju kao foku, što na neki način i jeste, jer spadaju u istu grupu životinja. Ipak, složićete se specifičan izgled ovih životinja zahteva da ih razlikujemo od drugih foka. Mužjak ove životinje je težak od 800 do 1.700 kg, a ženke teže od 400 do 1.250 kg. Razlikuju se dve vrste morža – atlanski i pacifički. Pacifička grupa je krupnija od atlanske. Imaju dve ogromne kljove i specifične brkove, kroz koje prolaze nervi i krv. Morž ima oko 700 dlaka rasporedjenih u 13 do 15 redova.Brkove koriste kao čulo mirisa, za pronalaženje hrane. Debljina sala na ovim životinjama je oko 15 centimetara, ona im je i rezervna energija u slučaju slabije ishrane.

Morž se hrani rakovima, ribama, puževima, morskim crvima i drugim beskičmenjacima. Obe vrste morža žive u hladnim predelima, na temperaturama od –15 do +5 stepeni. Naseljavaju predele hladnih mora oko Arktika.

Zanimljivo je da morž dve trećine svog života provede u vodi. Na kopno izlaze samo ako se izuzetno umore i kada se ženke poradjaju, odnosno dok mladunci nisu sposobni za život u vodi. Preferiraju zaledjene, snežne površine, ali ako njih nema, ne prezaju od izlaska na stenovite obale. U svetu ima oko 250.000 primeraka ovih životinja.


netsrbijacarstvo životinjasisari > Morž