Beli nosorog


(Rhinocerotidae Ceratotherium)

Iako se zove beli nosorog, stvarna boja ovog nosoroga je siva!

Visina ove životinje je oko 1,7 m, a dužina od 3,5 do 4,25 m. Težina ovih životinja se kreće od 1600 do 2260 kg. Beli nosorog ima kožu pepeljasto sive boje. Na glavi ima dva velika roga, oči sitne i spuštene ka vrhu glave i široka usta. Rogovi nosoroga nisu koštana tkiva, već izrasline iz kože, slične ljudskoj koži i noktima. Žive od 25 do 45 godina.

Nosorozi imaju jake i kratke noge i debelo i zdepasto telo. Svaka noga ima tri prsta koji se završavaju širokim kopitom. Koža im je debele. Ove životinje karakteriše loš vid, ali je to nadoknađeno izuzetno dobrim njuhom i sluhom.

Nosorozi žive sami, ponekad se mogu naći u manjim krdima. Ako je naka ženka u teranju, može doći do borbe između mužjaka. Pobednik se udvara ženki vrlo upadljivo, da bi na kraju došlo do parenja. Period skotnosti traje od 15 do 18 meseci posle čega se rađa mladunče koje ostaje sa majkom do 2,5 godine.

Nosorozi su plašljivi, ali kada se osete ugroženim napadaju, tada mogu dostići brzinu od 45km na čas. Nekada njihovi mladunci mogu biti napadnuti od velikih mačaka, ali izuzev čoveka nemaju prirodnih naprijatelja.

Za razliku od ostalih vrsta nosoroga, na prvom mestu crnog nosoroga, beli nosorog je veoma društvena životinja. Dominantni mužjak čuva teritoriji na kojoj žive majka i mladunci.

Hrane se kratkim travama, kojima su savane Afrike veoma bogate. Naseljavaju otvorene savane Istočne i Južne Afrike. Gotovo 80% populacije belih nosoroga se nalazi u Južnoafričkoj Republici, najviše zahvaljujući zakonima koji štite ove životinje.

Beli nosorozi su veoma ugroženi, najviše od strane lovokradica. Jedan od glavnih razloga zbog kojih se love su verovanja u afričkim kulturama da rogovi nosoroga imaju medicinsku vrednost i da leče neke bolesti. Danas u mnogim afričkim zemljama lovokradicama preti višegodišnji zatvor ukoliko love ove životinje.Search