Afrički jež je mali sisar sa belim dlakama na stomaku i braon dlakama na ledjnom delu koje su očvrsle u toj meri da predstavljaju bodlje.

Dužina afričkog ježa je od 17 do 23 cm, a težina se kreće od 200 do 750 g. Bodlje ovog ježa nisu otrovne, ali on na njih često nanosi pljuvačku koja treba da uplaši neprijatelje i odvrati ih od napada. Imaju kratke noge koje su u proseku duge oko 3 cm. Na stomaku afričkog ježa se nalazi jak mišić koji mu omogućava da se sklupča u loptu sa bodljama na površini i tako se odbrani od napadača. Žive oko 10 godina.

Novorodjeni mladunci teže oko 10 g. Radjaju se posle 5 nedelja graviditeta ženke. Pri rodjenju nemaju bodlje, ali se one pojavljuju posle samo 24 sata.

Spadaju u svaštojede. Hrane se insektima, jajima, uginulim životinjama i nekim biljkama. Oni eliminišu mnoge životinje koje su opasne po čoveka, kao npr. ose i bumbare. Prirodni neprijatelji ovog ježa su veće sove i neke veće zmije.

Žive na otvorenim prostorima sa niskim rastinjem. To su noćne životinje koje tek kada sunce zađe postaju aktivne. Naseljavaju Centralnu Afriku. Afrički jež se koristi i kao kućni ljubimac.

Search