Sinonim za ovu životinjicu je Aj-aj. Vrlo je slična malom pacovu, ali u gradji pojedinih delova tela postoji velika sličnost sa čovekom. Neki naučnici čak tvrde da je ovo jedan od predaka čoveka. Sigurno je da je ova životinja na Zemlji bila prisutna mnogo pre pojave čoveka. Avet je endemska vrsta sa Madagaskara. To je sisar iz reda primata. Ovaj polumajmun je jedini predstavnik svog roda Daubentonia.

Abet je životinjica koja ima okruglu glavu, široke, izrađene uši i velike okrugle oči, pomoću kojih vidi i u mraku. Telo joj je pokriveno gustim sivim krznom. Prednji udovi su veoma slični čovekovim rukama, samo, naravno, srazmerno su manji. Prsti su veoma dugi i završavaju se noktima. Avet ima rep, koji nije pokriven krznom i na kraju repa se nalazi mali čuperak. Zanimljivo za ovu životinju je da joj zubi stalno rastu.

Avet danju spava na granama drveća koje imaju puno lišća, pod koje se ova životinja sakrije. Noću je aktivna i lovi bube i guštere. Lovi ih prednjim udovima, a kasnije ih dugo žvaće i guta. Hrani se još pečurkana, orasima i larvama.

Nekada su ove životinje naseljavale Evropu i Severnu Ameriku, ali su odatle potpuno iščezle. Danas žive na ostrvima: Java, Sumatra, Filipini, Borneo, Celebes i Sonda.

Search