Istine i zablude o zameni za majčino mleko


Ukoliko beba iz nekog razloga ne sisa i tako ne uzima mleko koje je najpogodnije za nju, a to je majčino mleko, najbolja zamena je adekvatno adaptirano mleko. Nipošto detetu koje je mlađe od godinu dana ne treba davati kravlje ili kozije mleko.

Dete koje je mlađe od godinu dana u svom probavnom sistemu nema dovoljno enzima koji su potrebni da bi se svarile belančevine iz kravljeg ili kozijeg mleka. U mlečnoj formuli obično kravlje mleko je prilagođeno na način koji je prihvatljiv za varenje odojčadi do godinu dana. Još jedan nedostatak kravljeg mleka je što ono nema dovoljno vitamina i minarala koji su potrebni za bebin pravilan razvoj. Mlečne formule se obogaćuju vitaminima i mineralima da bi bile što sličnije majčinom mleku.

Majčino mleko je najbolja hrana za vašu bebu. Ako ne postoji mogućnost da svoju bebu dojite mlačna formula je onda pravi izbor za nju. Ne dozvolite da vam ne upućeni govore šta da radite i tako da naškodite vašem detetu i njegovom probavnom sistemu.

Još jedna zabluda u vezi adaptiranog mleka je da ono izaziva zatvor zbog prisustva gvožđa u njemu. Činjenica je da veštačka mleka sadrža malu količunu gvožđa koja nikako ne remeti varenje, ali je dovoljna do ne dovede do anemije kod beba.
Search