Kada je vreme za uvođenje kašica u bebinu ishranu?


Bebina ishrana do 6 meseci života
Bebi je, po mišljenju mnogih stručnjaka, do 6 meseci dovoljno majčino mleko, ako beba sisa ili ako jede adaptirano mleko nije joj potrebna dodatna hrana do 4 meseca života. U svakom slučaju ne treba žuriti sa uvođenjem novih namirnica. Majčino mleko do šest meseci bebinog života sadrži sve ono što beba može da svari i što zadovoljava njene nutrutivne potrebe. Bebin probavni sistem do ovog uzrasta nije dovoljno razvijen da bi svario drugu hrani. Što više budete odugovlačili sa uvođenjem novih mamirnica smanjićete rizik od pojave alergijskih reakcija. Kada odlučite da uvedete nešto novo u ishranu prvo se konsultujte sa bebinim pedijatrom.

Kako napraviti bebi prvu kašicu
šta prvo dati bebi da proba? Neki savetuju da se prvo krene od žitarica koje ne sadrže gluten, kao što su pirinčane pahuljice, a drugi misle da prvo treba bebi dati da proba voće, na primer, jabuku i to prvo u obliku soka po jednu kaščicu nekoliko dana, a zatim ponuditi joj ispasiranu jabuku. To će beba verovatno rado prihvatiti, ali tako rizikujete da će posle odbiti hrani koja nije slatkog ukusa. Možda prvo treba kreniti sa neutralnijim ukusima, kao što su pahuljice i neko povrće kao što je šargarepa.

Redosled uvođenje namirnica
Potrebno je držati se nekog redosleda kod uvođenja manirnica.
Kada se uvede jedna namirnica, sačekajte nekoliko dana pre uvođenje sledeće, a onda možete kombinovati više namirnica.
Na primer, pirinčane pehuljice sa nekim voćem. Razlog za pridržavanje određenog redosleda je da bi se ispratilo da li beba reaguje na određene namirnice. Ako uvedete više stvari odjednom nećete znati na šta je beba reagovala.

Da li treba i dalje da dojite bebu?
Naravno i to što duže, a poželjno je do najmanje godinu dana njenog života. Mleko joj daje potrebne vitamine, gvožđe i proteine u lako svarljivom obliku. Čvrsta hrana ne može da zameni sve nutritivne vrednosti koje nudi majčino mleko u prvoj bebinoj godini života.
Search