Razvoj društvenosti kod deteta


Razvoj društvenosti kod deteta do 6 meseci
Novorođenče strao svega nekoliko dana pokazuje prve znake društvenosti, tako što će se smiriti kada ga majka uzme u naručje. Ono nam time poručuje da mu prija društvo. Ako je beba budna primetićete da zuri u vaše lice i da ga istražuje. Već posle nekoliko nedelja primetićete da vas beba prepoznaje i pokušava da uspostavi kontakt.

Kako vreme prolazi veza između majke i bebe postaje sve jača. U uzrastu od meses dana vaša beba će pokazivati izras sreće i oduševljenja kada vas vidi i pokušaće da vam se nasmeje. Već sa šest nedelja većina beba nauči da se osmehuje kada vidi svoju mamu. To će biti nagrada za sav vaš trud i neprespavane noći.

U narednih nekoliko meseci vaša beba postaje sve društvenija. Sve više vremena je budna i istržuje svoju okolinu i upoznaje svoje ukućane. Vremenom će pokazivati svoje oduševljene kada vidi poznate osobe. U uzrastu od nekoliko meseci većina beba počne da guče, to je njen način komuniciranja sa okolinom.

Razvoj društvenosti kod deteta od 6 do 12 meseci
U uzrastu od šest meseci vašu bebu možete učiti prvim znacima uljudnosti. Možete je naučiti da maše, govori "pa pa", da šalje poljubce i da raširi ruke kada grli nekoga. U ovom izrasu deca uče da izgovaraju prve reči. Većina beba će prvo reći "mama", pa zatim tata baba deda ili će naučiti neke druge kratke reči.

U uzrastu od sedmog do devetog meseca beba će shavatiti ko su joj tata i mama i jako će se vezati za njih. Plašiće se napoznatih ljudi i zaplakaće kada niste u blizini. Ovo je normalna faza u razvoju društvenosti kod deteta i verovatno će prestati nakon desetog meseca.

Ako imate starije dete, ono će prihvatiti mlađeg barata ili sestru u igri kada napuni deset meseci. Mlađa deca stariju doživljavaju kao uzore i verovatno će oponašati bata ili sestru, pa je potrebno povećati predostrožnosti i preduzeti sve mere bezbednosti. U ovom uzrastu deca počinju samostalno da se igraju i povezuju sa ostalim članovima domaćinstva.
Search