Antigva i Barbuda


Antigva i Barbuda zastava Antigva i Barbuda ostrvska država u Srednjoj Americi
Antigva i Barbuda je ostrvska država smeštena između Karipskog mora i Atlanskog okeana. Pripada arhipelagu Malih Antila. U blizini se nalaze ostrva: Gvadelup na jugu, Monserat na jugozapadu, Sent Kits i Nevis na zapadu i Sent Bartolomej na severozapadu. Ukupna površina Antigve i Barbude je 442 km², a na ovom ostrvu živi 67 448 stanovnika. Većina stanovnika su crnci, ali ima i Engleza i Portugalaca.

?lanica Komovelta
Antigva i Barbuda je član Komovelta i kraljice Elizabete II je poglavar države. Kraljicu u Antigvi i Barbudi predstavlja Vrhovni guverner. Izvršna vlast je u rukama premijera.

Geografski sastav i klima na Antigvi i Barbudi
Antigva i Barbuda se sastoji iz većeg broja ostrva od kojih je ostrvo Antigva površinski najveće i najnaseljenije. Ostrvo Barbuda se nalazi severno od ostrva Antigva i ujedno je drugo najveće ostrvo. Barbuda je ravno, koralno ostrvo sa prelepim plažama. Sva ostrva imaju tropsku klimu sa toplim i relativno ujednačenim temperaturama tokom cele godine. Privreda Antigve i Barbude mnogo zavisi od turizma, a važna je i proizvodnja pamuka, voća i šećerne trske.

Gradovi u Antigvi i Barbudi
Reljef ostrva je pretežno nizak. Najveći vrh je Vrh Bogi sa 470 m nadmorske visine. Glavni grad ove male države je Sent Džons koji se nalazi na Antigvi, dok je najveći grad na Barbudi Kodrington.
Search