Viseći vrtovi Vavilona


viseci vrtovi vavilona

Smatra se da se ostaci visećih vrtova u Vavilonu nalaze u današnjem Iraku, na istočnoj obali reke Eufrat, oko 50 kilometara jugoistočno od Bagdada. Istorijski podaci govore da je vavilonsko carstvo vrhunac svog razvoja doživelo u vreme vladavine Hamurabija (1792-1750 g. pre nove ere). Međutim, ovo svetsko čudo, koje potiče iz Vavilona, je nastalo u vreme vladavine Hamurabijevog potomka, Nabukodonosora II (604-562. g. pre nove ere). Najzaslužnija za nastanak visećih vrtova je bila njegova supruga, koja je poreklom bila iz Medije i koja je izuzetno volela planinske pejzaže.

U vavilonskim zapisima iz vremena Nabukodonosora II nema nikakvih podataka o ovim visećim vrtovima. To je i najveća misterija u vezi sa ovim svetskim čudom, obzirom da je pronađeno puno zapisa o tome kako su izgledali dvorci i palate ovog vladara, kao i zapisi o samom gradu Vavilonu. Istorijski podaci u kojima se detaljno opisuju vavilonski viseći vrtovi pronađeni su u delima grčkih istoričara Berosa i Diodorusa Sikulusa, kao i u delima starogrčkih pisaca Straba i Fila vizantijskog.

U ovim delima vavilonski vrtovi se opisuju kao velike građevine na popločanim kvadratnim osnovama, sa velikim brojem terasa koje su postavljene pod različitim uglovima i oslonjene na velike stubove. Tako se odavao utisak da zidovi i terase lebde u vazduhu iznad prolaznika. Na terasama se nalazio veliki broj različitih vrsta egzotičnih biljaka, niskog rastinja i omanjeg drveća, koji je bio navodnjavan slapovima vodopadskog oblika. S vrha je uvek stizala voda koja je bilje održavala svežim i prirodnim. Nju su vladarske sluge crpile iz reke Eufrat.

Sve od sredine 20. veka postojao je ogroman broj nepoznanica u vezi sa ovim vrtovima. Čak neki smatraju da su vavilonski viseći vrtovi pre imaginacija drevnih pesnika i istoričara, nego istorijska činjenica.

I danas je većina istraživanja zasnovana na pretpostavkama o njihovom obliku i izgledu, mestu gde su se nalazili, pa čak i vremenu u kome su sagrađeni. Naime, jedan tim arheologa tvrdi da su ovi vrtovi sagrađeni oko 1000 godina ranije nego što to tvrdi zvanična verzija, u vreme vladara Senaheriba.

Najnovijim arheološkim istraživanja drevnog grada Vavilona pronađeno je nalazište za koje se smatra da je bilo mesto vavilonskih vrtova. Pronađeni su ostaci kraljevske palate, svodova i terasa, a oblici ukazuju na postojanje odličnog sistema navodnjavanja.Search