Petra


Petra ulaz slika Petra na starogrčkom jeziku znači kameni grad. Od ove fraze i potiče naziv jednog od zaboravljenih svetskih čuda. Petra je antički grad u južnom Jordanu. Arapski narodi su ga uklesali u stene još pre 2.000 godina. Ovaj grad se pominje u Bibliji, kao grad Sela. Petra je bio važan tržni centar u ovom regionu u periodu od IV veka pre nove ere, do II veka nove ere. Kada su Rimljani osvojili ovaj region, 106. godine nove ere, ovaj region je nazvan Arabia Petraea. Petra je nastavila da vrši funkciju tržnog centra, medjutim, u trećem veku nove ere gubi veliki deo trgovine, koji joj je preuzeo grad Palmira, koji se nalazi u blizini. Tako je postepeno ovaj grad počeo da nestaje.

Grad je ponovo osvojen od strane Muslimana u sedmom veku, a kasnije od strane Krstaša u XII veku. Medjutim, ove promene vlasti nisu uticale na funkcionisanje grada, a sama osvajanja i ratovi su ga pretvarali u ruševinu. Grad je nakon XII veka bio potpuno zaboravljen i napušten. Njegovu lokaciju je ponovo otkrio švajcarski istraživač, Johan Bakhart, 1812. godine.

Tada je po prvi put od izgradnje ovog grada shvaćena njegova prava vrednost. Sve gradjevine su bile u stenama. Prelepi oblici gradjevina su klesani sa velikim znanjem i uz puno uloženog truda. Verovatno najlepše gradjevine su gradski hram i gradsko pozorište, koje je primalo do 3.000 posetilaca. Sve gradjevine ostavljaju utisak kao da su katakombe, medjutim, ono što ih izdvaja od svih do sada poznatih gradjevina je lepota izrade, koja je u rangu najlepših gradjevina, a nalazi se ? u steni!

Politički problemi Jordana, kao i nepristupačnost ovog regiona, su glavni razlozi zbog kojih je relativno mali broj posetilaca, koji dolazi da vidi ovo umetničko delo antičkih civilizacija. Petra je danas zaštićena od strane akata Ujedinjenih Nacija i smatra se važnim spomenikom kulture u svetskoj baštini.Search