Kineski zid


Veliki kineski zid se na kineskom naziva Đang Ženg. Ovaj zid je najveće utvrdjenje sagradjeno u istoriji. Smatra se i jednim od najlepših arhitektonskih ostvarenja u daljoj istoriji svetske civilizacije. Ovo je odbrambeni zid koji su Kinezi sagradili oko 250. godine pre nove ere za odbranu od mandžurskih Tatara. Gradilo ga je više kineskih vladara i istorija njegovog nastanka je veoma duga. Gradnju je zamislio i sproveo Ženg Cin, najistaknutiji vladar i "Prvi car" dinastije Cin, koja je vladala u trećem veku pre nove ere Kinom. On je najpre ujedinio razjedinjenu Kinu, a potom i stvarao ostale pretpostavke za razvijenu državu. Njegov udeo u izgradnji je najveći, ali je gradnja zida postala tradicija ove dinastije, tako da je svaki naredni vladar nastavljao gradnju.

Gradnju su vršili robovi, seljaci, vojnici, zanatlije, gotovo cela tadašnja kineska država. Milioni kamenih blokova su bili prenoćeni preko brda i ugradjivani u ovo utvrdjenje. Današnji izgled, kineski zid je dobio tek za vreme vladavine Ming dinastije (od XIV do XVII veka nove ere). U tom periodu Kinezi su uništili Hune i zid je imao preventivnu ulogu u obezbedjivanju države od povratka i ponovnih napada Huna. Zid je tada bio ojačan, izgradjene su nove osmatra?nice i kupljeni topovi iz Portugala, koji su postavljani na zid. U blizini zida su napravljena mala skladišta u kojima su držane zalihe hrane za mnogobrojnu vojsku, koja se nalazila duž celog zida. Do vojnika hrana je bila doturana u mrežama i korpama, koje su podizane pomoću konopaca na zid sa kineske strane. Zalihe hrane su bile velike, jer u blizini nije bilo farmi, a i teren je bio teško pristupačan. Kada je doneta odluka da se povuče vojska sa zida, njegovo održavanje nije nastavljeno. Ubrzo su kineski seljaci počeli da izvlače kamen od koga je sagradjen zid i od njega prave kuće i farme. To je posle odredjenog vremena sprečeno, a deo oštećenih delova zida je popravljen.

Dužina ovog zida je oko 3.200 kilometara, visina oko 15 metara, a debljina oko 8 metara. Na zidu se i danas nalazi mnogo kula, koje su svojevremeno bile osmatračnice. Zid se prostire celom severnom granicom Kine prema Mongoliji, od Tibeta do iznad Pekinga i Tjencina. Danas je zid jedna od najvećih turističkih atrakcija Kine. Stotine hiljada ljudi je dolazilo da vidi ovaj prelep objekat i prošeta njime. Oko 200 kilometara zida, na različitim njegovim delovima, je dostupno za šetnju turistima.

Search