Mont Sent Mišel


Mont Sent Micel u Francuskoj Mont Sent Mišel je malo ostrvo u Normandiji, u severnoj Francuskoj na kojoj se nalazi benediktska crkva. Ono se nalazi u zalivu Sent Malo, na oko stotinak metara od obale, sa kojom je povezano nasipom. Na ostrvcu se nalazi puno malih kuća i radnji, od kojih su mnoge sagradjene još pre XIII veka, a na najvišem delu, koje se nalazi na 75 metara iznad nivoa mora, je sagradjena benediktska crkva, koja se popularno naziva krunom ostrva.

Malo svetilište benediktske crkve je sagradjeno još 708. godine, a izgradnja glavne crkve je počela 966. godine. Ovo mesto se može posmatrati i kao retrospektiva gotske arhitekture. Tokom istorije, ovo ostrvo je odolevalo napadima Engleza, tokom stogodišnjeg rata, bilo je zatvor za političke zarobljenike, tokom Francuske revolucije, a danas je istorijski spomenik Francuske.

Dugo je ovo ostrvo bilo potpuno odvojeno od obale. Velike zidine oko ostrva, jake struje i vetrovi, karakteristični za ovo područje, su ga činili gotovo nezavisnim od francuskog kopna. Nasip, kojim je danas ovo ostrvo povezano sa obalom, je sagradjen početkom XIX veka. 1999. godine, na ovom ostrvu je živelo pedesetak monaha. Medjutim, ogroman je broj posetilaca i turista, koji dolaze da posete ovo mesto i dive se gotskoj arhitekturi srednjeg veka. Photo:Lieu SongSearch