Volfgang Amadeus Mocart


Kratka biografija

Volfgang Amadeus Mocart (27. januar 1756. - 5. decembar 1791) je bio jedan od najznačajnijih i najuticajnijih svetskih kompozitora klasične muzike. Mocart je rođen u Salcburgu u današnjoj Austriji, tada glavnom gradu nezavisne nadbiskupije u Svetom rimskom carstvu. Mocart je kršten dan nakon rođenja u katedrali sv. Ruperta imenom Johan Hrizostom Volfgangus Teofilus Mocart. Mocartova muzička veština je bila vidljiva čak kad je imao samo nekoliko godina. Otac mu je bio Leopold Mocart, jedan od vodećih evropskih učitelja muzike, čija je uticajna knjiga Pisani članak o osnovama sviranja violine (nem. Versuch einer grundlichen Violinschule) bila objavljena u godini u kojoj je rođen Mocart. Mocarta je otac naučio da svira i violinu i klavir, a kako je brzo učio, svoje prve kompozicije je napisao kada je imao svega pet godina.

Leopold je ubrzo shvatio da može zaraditi mnogo novca ako predstavi svog sina evropskim dvorovima kao čudo od deteta. Mocartova starija sestra, Maria Ana, zvana Nanerl, bila je vešta pijanistkinja i često je pratila svog brata na Leopoldovim turnejama. Jedanput, kad je Mocart bio bolestan, Leopold je izjavio da više brine o gubitku prihoda nego o dobrobiti svog sina. Stalna putovanja i hladna klima možda su doprineli Mocartovoj bolesti kasnije u životu.

Tokom godina u kojima se formirao kao muzičar, Mozart je nekoliko puta putovao po Evropi, počevši sa koncertom 1762. godine na dvoru princa Bavarske u Minhenu i na austrijskom carskom dvoru u Beču. Duga koncertna turneja ga je odvela, zajedno sa ocem, na dvorove u Minhenu, Manhajmu, Parizu, Londonu, Hagu, ponovo u Parizu, i na kraju, natrag domu kroz Cirih i Minhen. Otišli su u Beč ponovo pri kraju 1767. godine i ostali su tu do decembra 1768. godine.

Muzička dela

Volfgang Amadeus Mocart je bio veoma plodan kompozitor. Njegov opus obuhvata preko 600 dela najrazličitijih žanrova:
* simfonije - najpoznatije su Pariska, Hafner, Linc, Praška, Simfonija br. 40 i Jupiter
* klavirski koncerti - najpoznatiji su br. 21, br. 25 i br. 26
* violinski koncerti - najpoznatiji su br. 3 i br. 5
* klavirskih sonata - najpoznatija je br. 11 ili Turski marš
* violinske sonate
* gudački kvarteti - najpoznatiji su Hajdn kvarteti
* gudački kvinteti
* serenade - najpoznatija je Mala noćna muzika
* opere - najpoznatije su Otmica iz saraja, Figarova ženidba, Don Đovani, Tako čine sve i čarobna frula)
* mise - najpoznatije su Krunidbena misa i Velika misa)
* rekvijemSearch