Zana grupa - bigrafija, članovi, albumi


Bigrafija grupe Zana
zana grupa slika iz osamdesetih Radovan i Kikamac su zajedno radili još od gimnazije, a Zanu Nimani, koja je bila Radovanova devojka, uvode u svoju tadašnju grupu Sultan. Zvanično grupa Zana je nastala 1979. godine. Već naredne godine snimaju prvi singl. Iste godine su nastupali kao predgrupa Generaciji 5. Ubrzo objavljuju i debi album, koji odlično prolazi kod publike. Povodom albuma su krenuli u mini turneju po Srbiji.

Drugi album je doneo njihove ključne pesme, koje su im obezbedile odlično mesto na YU sceni. Marina Tucaković koja im je do tada, ali i kasnije pisala tekstove nije više bila stalni član grupe.

Koncerti grupe nisu bili preterano posečeni, jer nisu zvučali kao na albumu, što im je donelo brojne kritike javnosti. Čak su turneju posle trećeg albuma, zbog male posećenosti prekinuli.

Veliki medijski hit ,,Jabuke i vino" su otpevali u duetu Zana Nimani i Željko Bebek, koji je upao u kombinaciju tek posle Olivera Mandića, Džonija Štulića i Jure Stublića. Posle ovog albuma grupa pravi pauzu jer ih je napustila Zana Nimani, koja je snimila solo album, kasnije se udala i povukla iz muzike. Danas živi u Kanadi.

Ni naredne dve pevačice nisu ostale dugo u grupi. Nataša Gajović je grupu napustila 1989. godine i pridružila se verskoj sekti, a Nataša Živnović je sa njima bila dve godine i posle udaje ih napustila. Jelena Galonić ostaje u Zani nešto duže. Tokom rada u ovom periodu grupa snima spotove na Tajlandu, u Brazilu i Meksiku. Kada su zemlje NATO-a bombardovale SRJ 1999., Radovan je otišao u Ameriku i danas Zana ima samo dva člana. Njihova muzika se drastično promenila i nije u onom stilu, u kom je grupa bila ranije. 2006. godine objavljuju album Kao nekad sa novim aranžmanima poznatih pesama Vejte snegovi i dodirni mi kolena, 2010. godine velikim koncertom u Beogradu obeležili su 30 godina postojanja.

Albumi grupe Zana
Singlovi
,,Nastavnica" / ,,Seta" (Jugoton 1980.)
,,Moj deda"/,,Pepito pantalone" (Jugoton 1981.)
,,Leto" /,,Snovi od slame" (PGP RTB 1981.)
,,On" /,,Ti si neko staro lice" (Jugoton 1981.)
Albumi
,,Loše vesti uz rege za pivsku flašu" (Jugoton 1981.)
,,Dodirni mi kolena" (Jugoton 1982.)
,,Natrag na voz" (Jugoton 1983.)
,,Zana" (PGP RTB 1985.)
,,Otkinimo noćas zajedno" (PGP RTB 1987.)
,,Zana" (Diskoton 1988.)
,,Zana" (Diskoton 1989.)
,,Zana" (PGP RTB 1991.)
,,Tražim" (PGP RTS 1993.)
,,Zlatni hitovi 1980.-1995." (PGP RTS 1996. kompilacija)
,,Zanomanija" (PGP RTS 1997.)

članovi grupe Zana
Radovan Jovičević (gitara)
Zoran Živanović Kikamac (klavijature)
Zana Nimani (pevačica)
Marina Tucaković
Igor Jovanović (gitara)
Bogdan Dragović (bas)
Aleksandar Ivanov (bubnjevi)
Aleksandar Radulović Futa (gitara)
Miloš Stojisavljević Cajger (bas)
Predrag Jakovljević (bubnjevi)
Nataša Gajević (pevačica)
Nataša Živković (pevačica)
Jelena Galonić (pevačica)

Search