Đorđe Balašević


Bigrafija

Djordje Balašević je rodjen 13. maja 1953. godine u Novom Sadu. Dok je bio u srednjoj školi, želeo je da postane fudbaler. Gimnaziju napušta u trećem razredu i ispite polače vanredno. Svoju prvu pesmu je komponovao kada je imao 17 godina, na veoma zanimljiv način. Bio je bolestan i dok je ležao u krevetu, muva u sobi ga je inspirisala da komponuje pesmu ,,Otkud muva". 1977. godine je postao član grupe žetva sa kojom je iste godine snimio singl ,,U razdeljak te ljubim". Singl je stekao ogromnu popularnost i prodat je u skoro 200.000 primeraka. Početkom 1978. godine, Balašević napušta grupu zbog velikih nesuglasica i sa Vericom Todorović osniva novu grupu - Rani mraz. Naziv nove grupe je proistekao iz poslovice: ,,Ako se nadaš dobroj žetvi, čuvaj se ranog mraza".

Iste godine Rani mraz je objavio seriju singlova, koji su munjevito stekli veliku popularnost i ogromne tiraže. Kroz ovu grupu je prošlo puno ljudi, medju kojima su značajnu ulogu imali Bora Djordjević i Bilja Krstić, koji su došli iz grupe Suncokret. Pesma ,,Računajte na nas", koja je usledila, je postala svojevrsna himna, koja je korišćena u svakom odgovarajućem trenutku. Pre izdavanja prvog albuma grupu napuštaju Bora Djordjević, koji osnuje Riblju Čorbu i Verica Todorović. Leta 1979. je usledila turneja povodom debi albuma ,,Mojoj mami umesto maturske slike u izlogu", a već na prvim koncertima Balašević izmedju pesama drži duge monologe na aktuelne teme, po kojima su i njegovi naredni koncerti karakteristični. Na festivalu Split 79. Rani mraz osvaja prvu nagradu pesmom ,,Panonski mornar". Krajem 1980. godine objavljen je poslednji album Ranog mraza, ,,Odlazi cirkus".

Početak solo karijere je najavio album ,,Pub", iz 1982. godine. Do početka devedesetih godina snimio je nekoliko albuma koji su još uvećali njegovu popularnost. Nove pesme "Ne lomite mi bagrenje", ,,Svirajte mi jesen stiže, dunjo moja", ,,Samo da rata ne bude" (učestvuju deca iz vrtića ,,Sonja Marinković), ,,D-moll", zatim snimci sa koncerata u Beogradu, Sarajevu, Zagrebu, etno zvuci (,,Devojka sa čardaš nogama"), ali i pesme sa političkom analizom u pozadini, su samo deo onoga što je obeležilo rad Balaševića s kraja osamdesetih.

Tokom ratnih godina, Balašević se nije pojavljivao u javnosti i izbegavao je mobilizaciju, tako da se nije pojavio na tradicionalnom novogodišnjem koncertu u Sava Centru 1992. godine, jer su ga nadležni vojni organi očekivali. Sava Centar je postao ,,Balaševićev prostor" najviše zahvaljujući velikom interesovanju publike. Koncerte u ovom objektu održava redovno od 1982. godine. U ovom prostoru je imao oko 100 nastupa, a rekord je postignut 96/97, kada je imao 10 rasprodatih nastupa.

Tokom devedesetih godina na njegovim koncertima se pričaju satirične priče, na račun aktuelnog režima u SRJ. Pesma ,,Sloboda ne", snimljena još 1992. godine, prvi put je objavljena na kompilacijskom disku ,,Nas slučaju svi, mi ne slučamo nikoga!", koji je izdao Radio Index 1997. godine povodom gradjanskih protesta u zimu 1996. godine. Balašević je devedesetih godina povremeno održavao koncerte i u Sloveniji, gde je, takodje, bio veoma popularan. Balašević se bavio i glumom. Imao je glavnu ulogu u seriji ,,Specijalna redakcija", a glumio je i u serijama ,,Pop Ćira i Pop Spira", ,,Panonski mornar" i u filmu ,,Vojnici", koji je snimljen dok je služio vojni rok u Požarevcu. Sem toga, objavio je romane ,,Tri posleratna druga" i ,,Jedan od onih života", knjigu tekstova sa ploča, ,,Dodir svile" i pesmaricu ,,Računajte na nas".

Search