Željko Bebek biografija, albumi


zeljko bebek Bigrafija Željko Bebek
Željko Bebek je rođen u Sarajevu 16. decembra 1945. godine. U svoju prvu grupu Eho 61 je ušao sa šesnaest godina, a potom kao gitarista i pevač pristupa Kodeksima. U grupu kasnije dolazi basista Goran Bregović. Oni odlaze na dvomesečni angažman u Napulj, ali u Italiji ostaju mnogo duže nego što su planirali. Grupa se orijentiše ka progresivnoj muzici i tu za Bebeka ima sve manje izražajnog prostora te se on vraća se u Sarajevo gde sa Bogeljićem obnavlja Kodekse. Za Novu 1971. godinu obaraju rekord u neprekidnom sviranju i na bini ostaju trideset dva sata.

Decembra Bebek je dobio poziv za vojsku i Kodeksi sviraju oproštajni koncert u Domu mladih i nakon toga prestaju sa radom. Bebek se ženi i odlučuje da napusti muziku. Po povratku iz vojske, marta 1973. godine pristupa grupi Jutro i jedno vreme se zapošljava u Savezu zajednica socijalnog osiguranja BiH. Kada je Jutro počelo da postiže prve uspehe, daje otkaz i potpuno se posvećuje muzici.

Tokom rada sa Bijelim dugmetom snimio je solo album ,,Skoro da smo isti" na kome je bio autor pesama ali ploča vrlo slabo prolazi kod publike. Po objavljivanju ove ploče, Bebek 23. aprila 1984. godine napušta Bijelo dugme. Potom je radio sa grupama Mama Co Co i Armija B, gde je bio jedno vreme i Tifa.

,,Niko više ne sanja" bila je sledeća ploča kojom Bebek nastavlja solo karijeru. Nakon izdavanja te ploče Bebek se sve više deklariše kao narodni pevač što potvrđuje i sledećim albumom ,,Pjevaj, moj narode" snimljenim iste 1989. godine. Početkom rata seli se u Zagreb gde se paralelno bavi muzikom i jedno vreme vodi kafić ,,Tajna veza".

Albumi - Diskografija
,,Skoro da smo isti" (Jugoton 1978.)
,,Mene tjera neki vrag" (Jugoton 1984.)
,,Armija B" (Diskoton 1986.)
,,Niko više ne sanja" (Jugoton 1989.)
,,Pjevaj moj narode" (Jugoton 1989.)
,,...Karmin, pjesma i rakija" (Jugoton 1990.)
,,...A svemir miruje" (Croatia Records 1992.)
,,Gori svijet... Ti ćeš ga ugasiti" (Interservice 1994.)
,,Puca mi u glavi" (Croatia Records 1995.)
,,Sve najbolje" (Croatia Records 1995. kompilacija)
Search