Direktori


Bigrafija grupe Direktori

Grupa Direktori je formirana u proleće 1989. godine, ali su se za ime odlučili tek pred kraj 1990. godine. Na samom početku svirali su repertoar grupa Sham 69, Cocney Rejects, Skrewedriver i slično.

Prvi nastup su imali u maju 1991. godine na festivalu u Novom Sadu. Obzirom da su već na samom početku rada naglasili političku obojenost svojih pesama (,,Bando crvena" je napisana 9. marta 1991.), teško im je išao medijski proboj zbog rigorozne kontrole rečima. Često su u novinama bili objavljivani članci sa negativnom konotacijom direktno upereni prema njima, ali je to u vreme već poodmakle diktature u Srbiji, samo ubrzalo proboj ovog benda.

1992. godine su svirali na studentskim protestima i Vidovdanskom saboru. Na Gitarijadi u Zaječaru 1992. godine su po glasovima žirija bili u finalu, ali su diskvalifikovani bez objašnjenja.

Debi album su snimili oktobra 1992. godine, a pored sedam novih pesama objavili su i raniji materijal. Narednog meseca su na smotri Brzi bendovi Srbije dobili nagradu za spot godine. Na snimanju drugog albuma, ali i na njihovim koncertima su gostovali članovi Dece loših muzičara, sa kojima su uspostavili odličnu saradnju.

Njihova pesma ,,Skinhedi skankuju" je objavljena na kompilaciji, koju je radila jedna nemačka diskografska kuća, kao pregled ska dostignuća iz celog sveta.

Početkom 1996. godine su snimili verziju pesme,,Ide voz" koja je objavljena na kaseti navijača fudbalskog kluba ,,Crvena zvezda". Takodje, radili su i muziku za film ,,Geto".

Diskografija - Albumi

Ukupno su izdali četiri albuma :
čistićete ulice
Lesli se vraća krući
Evo vam ga
UA direktori


Search