Disciplina kičme


Bigrafija grupe Diciplina kičme

Koja je krajem 1981. godine formirao Disciplinu kičme. Do tada je svirao u grupi Šarlo Akrobata, koja je nastala iz Limunovog drveta, u kom je, takodje, svirao. Nesvakidašnja muzika im je u početku pravila velike probleme, jer veliki broj diskografskih kuća odbija da objavi album.

Prvi album grupi nije doneo gotovo nikakav proboj. Uprkos tome su često držali koncerte, uglavnom po većim gradovima. Tek drugi album donosi medijske i koncertne hitove, koji grupi obezbedjuju širu publiku.

Album objavljen 1987. godine je sadržao pet verzija ,,Dečije pesme" koja je sadržala dobro poznati cinični refren ,,Nije dobro Bijelo dugme, nije dobra Katarina, šta je dobro, šta nam treba, Kičme, Kičme disciplina". Engleska verzija ove pesme kasnije je emitovana na MTV programu.

Album iz 1991. godine je doneo pesmu ,,Buka u modi", koja je na protestima u Srbiji, zime 1996/97. godine postala nezvanična himna.

Sa početkom rata, januara 1992. godine Koja odlazi u London, gde je najpre svirao sa Dadom iz Zabranjenog pušenja po klubovima, a potom je bio u bendovima Lost Children, It' s Good To Smoke i Brushstick blues band.

Ubrzo Koja počinje da koristi umetničko ime Black Tooth (Crni zub) i osniva grupu Disciplin A Kitschme sa crnom pevačicom Gofie Bebe, koja do tada nije imala pevačkog iskustva. Nova grupa je najpre nastupala po klubovima, da bi novim singlovima i albumima stekli solidnu popularnost u Britaniji i Americi, naravno i u bivšim republikama SFRJ. Poslednjih godina grupa je održala i par koncerata u Srbiji i Makedoniji.

Koja je radio muziku za filmove ,,Dečko koji obećava" i ,,Kako je propao rokenrol", a imao je i uloge u ovim filmovima. Takodje, radio je i u Studiju B jedno vreme.

članovi grupe disciplinakičme
Dušan Kojić Koja (bas)
Nenad Krasavac Kele (bubnjevi)
Srdjan Žile Marković (bas)
Srdjan Žika Todorović (bubnjevi)
Jurij Novoselić Kuzma (saksofon)
Dule Dejanović
Srdjan Gulić Gul (bubnjevi)
Gofie Bebe (pevačica)
Beat (bubnjevi)
Zerkman (truba)

Disciplina kičme - diskografija, izdati albumi
Sviđa mi se da ti ne bude prijatno, Helidon, 1983.
Svi za mnom!, Helidon, 1986.
Najlepši hitovi! - Uživo, PGP RTB, 1987.
Zeleni Zub na planeti dosade, PGP RTB, 1989.
Nova iznenađenja za nova pokolenja, PGP RTB, 1991.
I Think I See Myself On CCTV, Babaroga Records, 1996, kao londonska Disciplin A Kitschme
Heavy Bass Blues, Babaroga Records, 1998, kao londonska Disciplin A Kitschme
Refresh Your Senses Now!, Babaroga Records, 2001, kao londonska Disciplin A Kitschme
Kada kažeš muzika, na šta tačno misliš, reci miš, PGP RTS, 2007.
Search