Guns N' Roses


gansi Guns N' Roses su jedan odnajpopularnijih američkih hard rok bendova devedesetih godina. Grupu su su u Los Anđelesu u junu 1985. godine osnovali pevač Vilijam Aksl Rouz, gitaristi Trejsi Gans i Izi Stredlin, basista Oul Bejš (kojeg je kasnije zamenio Daf MekKagan) i bubnjar Rob Gardner. Ime benda je nastalo spajanjem imena dve grupe iz kojih su originalni članovi došli: Holyvud Rouz i El-ej Gans.

Priča počinje početkom '80-tih, kada su se školske kolege Aksl Rouz i Izi Stradlin iz svog rodnog grada Lafajeta (u Indijani), doselili u velegrad Los Anđeles. Godine 1983. Aksl i Stradlin su osnovali bend "Rouz" (engl. Rose) koji je kasnije preimenovan u "Holivud Rouz" (engl. Hollywood Rose), a ostali članovi su bili: gitarista Kris Veber, basista Andre Roks i bubnjar Džoni Krejs. Godinu dana kasnije razilaze se i Aksl pristupa "El Ej Gansima", a Stradlin bendu "London", da bi se 1985. godine ponovo ujedinili pod imenom "Gans En Rouzis".

Gans i Gardner su napustili bend iste godine, a njih su zamijenili poznanici MekKagana: Sol Hadson - Sleš (vodeća gitara) i Stiv Adler (bubnjevi), koji je prije svirao u Road Crew. S tom postavom počinju da osvajaju publiku i iste godine izdat je i album u sopstvenoj ograničenoj (10.000 primjeraka) produkciji "Live?!*@Like A Suicide" na kome su bile i dvije obrade drugih bendova i dvije autorske pjesme. Nekoliko godina nakon izdavanja ovog albuma, otkriveno je da su Gn?R snimili sve četiri pjesme u studiju, ali su dodali zvuk publike kako bi se stvorila atmosfera uživo.

Godine 1986. poznata izdavačka kuća Gefen Rekords ponudila je sastavu ugovor (istovremeno je otvorena i saradnja s nezavisnom produkcijskom kućom Uzi-Suisajd). Krajem jula 1987. godine izlazi album Appetite For Destruction, koji u početku nije bio dobro prihvaćen i s omotom koji je izgledao kao scena silovanja. Nakon toga omot je promijenjen, a izvorni je postao raritet i vrijedan kod sakupljača. No ni nakon toga prodaja nije zabilježila osjetan porast, sve do objavljivanja video spota "Sweet Child O'Mine" na MTV-u. U avgustu 1988. album je dospio na br. 1 američke top liste albuma sa prodatih 20 miliona primjeraka. Tako su pjesme s tog albuma "Welcome to the Jungle", "Paradise City" i "Sweet Child O'Mine" bile u prvih deset singlova na Bilbord listi. Do danas je Appetite for Destruction najbolje prodavan debitantski album svih vremena.

Nakon velike turneje po Sjedinjenim Američkim Državama, u jesen 1988. g. uslijedio je poziv na Mansters of Rok festival u Evropi na kome su nastupali s ostalim poznatim grupama kao što su Ajron mejden, Kis i Džudas prist.

Pažnju medija je počelo da privlači i ponašanje članova benda pod uticajem droge i alkohola (MekKagan, Sleš i Adler), a tokom koncerta čudovišta roka u Velikoj Britaniji poginula su dva obožavaoca za vrijeme skakanja i naguravanja, međutim Gansi nisu saznali za taj tragičan događaj do kraja koncerta. Svejedno je sastav za vrijeme turneje Apetit za uništenje zaradio naslov "najopasnijeg benda na svijetu".

Period najvećih uspeha započinje 23. januara 1991. g. nastupom na festivalu Rok u Riju u Rio de Žaneiru (Brazil) pred više od 260.000 posetilaca. Nakon toga je u maju počela velika svetska turneja koja je trajala punih 28 meseci.

"Ganse" su i dalje pratili razni incidenti, pa tako i poznati St. Luis Incident, koji se dogodio 2. jula u Sent Luisu (Misuri), Aksl je skočio s pozornice na obožavaoca koji je imao nož ili videokameru (podaci se ne poklapaju), međutim svjedoci su potvrđivali da Aksl nikada nije dohvatio tog obožavatelja. Međutim nakon toga Aksl se vratio na pozornicu, optužio osiguranje za propuste i prekinuo koncert [1]. Prekid koncerta je izazvao pravu buru negodovanja, a neredi su završili s povređenima. Posledica svega je bila da je sastav ostao bez kompletne opreme, a Aksl je morao da odgovara pred sudom zbog uzrokovanja teških nereda. Ovaj slučaj je samo potvrdio loš glas grupe kao skandalozne i nepouzdane, a i mediji su se okrenuli protiv njih.

Napokon nakon dugih najava i tokom turneje 17. septembra 1991. izlaze Use Your Illusion I i Use Your Illusion II albumi. Ova dva albuma nose nešto mekši zvuk i neke od najuspešnijih rok balada '90-tih godina.

Pesme, odnosno videospotovi "Don't Cry", "November Rain" [http:/mungr.com/non-members/november_rain_wedding_dress.html] i "Estranged" čine neku vrstu trilogije, koji na kraju nisu napravljeni po prvobitnoj zamisli zbog otezanja i pomeranja rokova (a i raskida Aksla Rouza sa Stefani Sejmur). Na kraju videospota "November Rain" piše da se temelji na priči "Bez tebe" objavljenoj u knjizi "Jezik straha" pisca horora Dela Džejmsa, inače dobrog prijatelja Aksla Rouza (priču možete pročitati ovdje). Ta tri videospota spadaju u među najskuplje ikada napravljene, a odskaču i svojim trajanjem.

Pesma "You Could Be Mine" je napravljena za filmski hit iz 1991. godine Terminator 2: Sudnji dan s Arnoldom Švarceneger u glavnoj ulozi i u videospotu se izmenjuje nastup "Gansa" sa scenama i brojnim efektima iz filma.

Godine 1992. Gn?R nastupaju i na Koncertu u čast Fredija Merkjurija izvodeći "Paradise City" i "Knockin' on Heaven's Door", Aksl i Kvin izvode "We Will Rock You" i neponovljiva "Bohemian Rhapsody" u duetu Aksla i Eltona Džona. Iste godine na MTV Video Music Award, Elton Džon je pratio Ganse na klaviru u pjesmi "November Rain".

U avgustu 1992. za vreme mini turneje s hevi metal bendom Metalika na Montrealskom Olimpijskom stadionu, frontmen Metalike Džejms Hetfild pretrpio je opekotine prišavši preblizu pirotehnici. Metalika je otkazala svoj deo nastupa, Gn?R su trebali da odrade svoj deo, ali su izveli svega nekoliko pesama, Aksl se izvlačio na probleme s glasom, i opet su nastali neredi. Na koncertu u Tokiju snimljeni su materijali za DVD na kojima su, između ostalih, izvrsne solo deonice Soruma i Slešova solo izvođene teme iz filma Kum.

Istorijska turneja se završila u Buenos Ajresu (Argentina), 17. jula 1993. nakon gotovo tri godine i više od 200 nastupa. Poslednji nastup u Buenos Airesu je bio i poslednji zajednički nastup najuspešnije postave Gans En Rouzisa.

Godine 1993. izlazi The Spaghetti Incident?, kao svojevrsna posveta pank bendovima, kritike i nisu bile tako loše, ali je to ipak bilo daleko od vrhunca posljednih albuma. Turneja je otkazana i u grupi vlada stvaralačko zatišje, ali se učestalo spominje Rouzov egoizam i komunikacija među muzičarima postaje sve lošija. Gibi Klark napušta bend 1994, a iste godine snimljena je obrada pjesme "Sympathy for the Devil" za film "Intervju s vampirom" s Tomom Kruzom i Bredom Pitom u glavnim ulogama.

Sastav se sve više rasipa, Sleš redovno svira s drugim muzičarima (s Majklom Džeksonom, Lenijem Kravicom), da bi na kraju osnovao sasvim nov bend Sleš Snejkpit. Danas pod imenom Velvet Revolver nastupaju Sleš, Daf MekKagan i Met Sorum.

Službenim izlaskom MekKagana iz benda to više nisu Gans En Rouzis koji su obilježili istoriju roka. Aksl Rouz je sudskim putem dobio pravo na korišćenje imena i uz njega je od stare postave ostao samo još Dizi Rid. Od tada rad Gansa je gotovo neprimjetan, 1999. g. pojavljuje se soundtrek (pjesma "Oh My God") za film "Kraj dana" s Arnoldom Švarcenegorom u glavnoj ulozi.
photo by: dave1968Search