YU grupa biografija, članovi, albumi


yu grupa album Bigrafija: YU grupa
YU grupa je formirana u jesen 1970. godine. Dragan i Žika su na početku karijere svirali u grupi Albatrosi, sa trećim bratom Radetom, čiji je sin, Petar, u današnjoj postavi YU grupe. U prvom trenutku grupa nije imala ime, a koristili su privremen naziv Idejni posed. Na jednom nastupu u zemunskom klubu Sinagoga, disk džokej Zoran Modli je pozvao publiku da predloži naziv za grupu. Odabran je predlog jednog mladića ? YU grupa.

Prvi samostalni koncert su imali 21. januara 1971. godine u beogradskom Dadovu, u organizaciji emisije ,,Veče uz radio", I Programa Radio Beograda. Veoma često su u tom periodu održavali koncerte i snimali pesme za potrebe Radio Beograda. Interesantno je da je na koncertima Žika Jelić koristio dasku za pranje veša kao ritmički instrument za jednu pesmu. Sve do snimanja prvog albuma 1973. godine, grupa intenzivno drži koncerte po zemlji i gotovo da dane provode u kombiju. Prilikom njihovog odlaska u Britaniju po nabavku opreme nastupili su u prestižnom londonskom klubu, te na osnovu odlične svirke dobili termine za snimanje. Ipak, odustaju od karijere u inostranstvu, obzirom da su odličan temelj imali u svojoj zemlji. Debi album je doneo seriju hitova koje su stvorili do njegovog snimanja.

1975. godine na Kongresu rock majstora, gde su učestvovali najbolji domaći gitaristi, umesto Dragana Jelića, koji je bio u JNA, je svirao Bata Kostić i postigao odličan uspeh. On je potom po drugi put napustio grupu, na odredjeno vreme. U ovom periodu je bilo pregovora da im se pridruži Oliver Mandić, ali nije bilo konkretnijih rezultata. Grupa prekida sa radom posle incidenta leta 1981. godine, kada im je izgoreo kombi i deo opreme, a Žika Jelić je bio povredjen. Pad popularnosti i pojava novog talasa su, takodje, imali jak uticaj na raspuštanje grupe. Na jednom od svojih albuma Disciplina kičme im je uradila posvetu, obradom njihove pesme ,,čudna šuma". 1987. godine grupa ponovo počinje sa radom. Snimanje i objavljivanje dva albuma, koje je usledilo, bilo je šlag na torti. Povodom 22 godine rada, okupili su se stari članovi sastava i predstavljen je novi član Petar Jelić. Grupa je i dalje aktivna.

članovi YU grupe
Dragan Jelić (gitara)
Žika Jelić (bas)
Bata Kostić (gitara)
Petar Jelić (gitara)
Miodrag Mive Okrugić (klavijature)
Velibor Boka Bogdanović (bubnjevi)
Raša Djelmaš (bubnjevi)
Dragan Micić (bubnjevi)
Nedžat Maculja (gitara)
Dragoljub Djuričić (bubnjevi)
Dragan Janković (klavijature)
Boka Bogdanović (bubnjevi)
Saša Lokner (klavijature)
Vlada Golubović (bubnjevi)

YU grupa albumi:
,,YU grupa" (Jugoton 1973.)
,,Kako to da svaki dan?" (Jugoton 1974.)
,,YU grupa" (Jugoton 1975.)
,,YU zlato" (Jugoton 1976. kompilacija)
,,Medju zvezdama" (Jugoton 1977.)
,,Samo napred..." (PGP RTB 1979.)
,,Od zlata jabuka" (RTV LJ 1987.)
,,Ima nade" (PGP RTB 1988.)
,,Tragovi" (PGP RTB 1990.)
,,Rim 1994" (PGP RTS 1995.)
Search