Zabranjeno pušenje


Zabranjeno pušenje je jedna od grupa tzv. novog primitivizma, koja se razvila iz najpre radijske, a kasnije i TV humorističke emisije Top lista nadrealista, koja je ostala svim ex Jugoslovenima ostala u pamćenju po svom predvidjanju raspada države i narastanja nacionalističkih ideja. Grupa je osnovana 1980. godine. Najpre se zvala Pseudobluz bend, da bi kasnije promenili ime. Kraću pauzu su imali zbog obaveza u JNA već na samom početku.

Od samog početka su poštovali ,,novi primitivizam": navijaju za FK ,,Železničar", prave viceve od svih mogućih situacija, oblače se u šarene košulje ili fudbalske trenerke.

Prvu jugoslovensku turneju su imali 1984. godine. Iako su kritike stalno zamerale na njihovoj slaboj instrumentalističkoj potkovanosti, publika ih odlično prihvata.

27. novembra 1984. godine u Rijeci se desio slučaj ,,maršal". Naime, kada se pokvarilo pojačalo marke ,,Marchall", Nele je uzviknuo ,,Crk'o maršal, mislim na pojačalo", što je bio odličan štos. Ipak ,,nadležni" su ih pozvali na odgovornost po završetku koncerta, iako je taj štos korišćen od strane Idola još mnogo ranije. Posle toga masovno su im otkazivani koncerti, medijsko prisustvo gotovo da nije postojalo, a svi komunistički organi su javno klevetali grupu.

Na sledećem albumu pojavila se pesma ,,Nedjelja kad je otiš'o Hase" napisana na osnovu poslednje utakmice legendarnog fudbalera Asima Ferhatovića Haseta, ali je ta pesma metaforično obradila i Titovu smrt.

Nele je bio poznat po energičnim nastupima na bini, gde trči, penje se po nosačima za osvetljenje, skida do pojasa, podstiče publiku na interakciju i jednostavno zabavlja publiku svojim nastupom.

Zanimljivo je da se na sledećem albumu našla pesma ,,Dan Republike", za koju je na omotu pisalo ,,Naš prijedlog za Pjesmu Evrovizije", ali je to prelepljeno zbog cenzure stiha ,,Svi čekaju pasoš da pobjegnu van". Ova pesma je uprkos nezvaničnoj medijskoj cenzuri postala koncertni hit.

Sledeća zanimljivost vezana za cenzura je spot za pesmu ,,Manijak". Predmet je političar pedofil koji keksom ,,Tops" namamljuje devojčice u park i seksulano ih koristi. Tada je izbio incident sa preduzećem ,,Agrokomerc" koji je proizvodio ,,Tops" keksiće i spot nikada više nije prikazivan.

S početka rata Nele se preselio u Beograd gde je okupio ekipu sa kojom je aktivirao Zabranjeno pušenje. Grupa je nastupala u svim bivšim republikama sem u Hrvatskoj. Izdali su nekoliko albuma i dosta saradjuju sa Emirom Kusturicom, koji ih angažuje oko muzike za svoje filmove. Nele je radio seriju ,,Složna braća" za Radio Televiziju Srbije, koja je doživela popriličnu popularnost.

Sejo Sexon i Elvis Kurtovich su u Zagrebu, takodje, oformili Zabranjeno pušenje (hrvatsko). U zagrebačkoj diskoteci The Best su pretučeni od strane pojedinaca iz publike, koji su smatrali da sviraju srpsku muziku. Ponovo su, takodje, počeli da rade seriju Top lista nadrealista, koja nije zabeležila veće uspehe.

Nakon spora oko imena, postava sa Sejom Sexonom je zadržala ime Zabranjeno pušenje dok su Nele Karajlić i Emir Kusturica osnovali No Smoking Orchestra. No Smoking Orchestra je u Beogradskoj areni održalakoncert 29. novembra 2008.
Zabranjeno pušenje albumi - diskografija
Originalna postava izdala je ukupno četiri albuma
Das ist Walter - 1984
Dok čekaš sabah sa šejtanom - 1985
Pozdrav iz zemlje Safari - 1987 (
Male priče o velikoj ljubavi - 1989Search