Bajaga i instruktori


Bajaga je rodjen 19. februara 1960. godine u Bjelovaru. U vreme porodjaja, njegova majka je bila u poseti rodjacima. Odrastao je u Zemunu. Muzičku karijeru je započeo kao pevač u sastavu TNT, zatim je svirao bas u grupi Ofi, da bi sa par prijatelja potom osnovao Glogov kolac. U Riblju Čorbu dolazi krajem 1978. godine. Sa ovom grupom je snimio 5 albuma, a autor je ili kompozitor više od 10 pesama.

Kada je izdao prvi album ,,Pozitivna geografija" sa nekolicinom odličnih beogradskih muzičara, nije imao u planu da napusti Riblju Čorbu, već je samo želeo da zabeleži svoje pesme koje se nisu uklapale u stil Riblje Čorbe. Na nagovor prijatelja je prihvatio održavanje nekoliko koncerata povodom ploče. On i Cukić su pevali prateće vokale u pesmi ,,Uhvati ritam" Parnog valjka, kako bi im se zahvalili za pozajmljenu bubnjarsku membranu koju su koristili na koncertu. Ime Instruktori su počeli da koriste od 21. aprila 1984. godine kada su u Domu sindikata u Beogradu imali zvaničnu promociju albuma. 19. jula 1984. godine Bajaga dobija otkaz u Ribljoj Čorbi i nastavlja rad sa sopstvenom grupom.

Već drugi album grupe je prodat u preko 350.000 primeraka. Ostao je upamćen njihov koncert na beogradskom Tašmajdanu u noći izmedju 8. i 9. juna 1985., na kome je grupa pod letnjim pljuskom održala sjajan koncert. Takodje, zapamćen je nastup grupe na beogradskoj Marakani u okviru jugoslovenskog učešća u akciji Band Aid, muzičara Boba Geldofa, gde je balade grupe publika propratila hiljadama upaljenih šibica.

Posle turneje povodom trećeg albuma Instruktori odlaze na pauzu, a po povratku 1988., Dejan Cukić sporazumno napušta grupu i posvećuje se solo karijeri i pratećem bendu.

U vreme početka raspada SFRJ, Bajaga sa Instruktorima održava koncerte po celoj zemlji bez većih problema. Jedini incident se desio u Splitu, gde su navijači Hajduka, gadjali članove grupe različitim predmetima. Rat, politički i drugi problemi, našli su svoje mesto i u pesmama ove grupe. Bajaga je često svirao na demonstracijama u Beogradu.

Početkom 1994. godine u Sloveniji izbija politički skandal, kada slovenačke vlasti odbijaju da izdaju vize članovima grupe da bi održali koncert. Tek posle intervencije slovenačkog predsednika Kučana, grupa održava koncert u Tivoliju. Iste godine sa tri koncerta u beogradskom Domu sindikata grupa obeležava desetogodišnjicu rada. Krajem 1994. godine nesuglasice u grupi su na vrhuncu i Bajaga privremeno raspušta grupu, a Stamatović i Golubović dobijaju otkaze.

Tokom devedesetih godina Bajaga sam i sa grupom često nastupa po inostranstvu, gde ga uglavnom slučaju mladi koji su napustili zemlju zbog rata. Bajaga je u to vreme radio i muziku za film ,,Ni na nebu ni na zemlji" i za TV seriju ,,Otvorena vrata".

Grupa je aktivna i danas, a i po potpunom raspadu SFRJ, grupa održava sjajne koncerte po bivšim republikama, gde je odlično prihvaćena. Tokom karijere grupa je imala koncerte u bivšem SSSR-u, Rumuniji, Češkoj, Kanadi i Francuskoj.

Diskografija - izdati albumi
Pozitivna geografija - 1984.
Sa druge strane jastuka - 1985.
Jahači magle - 1986.
Prodavnica tajni - 1988.
Neka svemir čuje nemir - 1989.
Muzika na struju - 1993.
Ni na nebu ni na zemlji - 1994.
Od bižuterije do ćilibara - 1997.
Zmaj od noćaja - 2001.
šou počinje u ponoć - 2005.
Daljina, dim i prašina - 2012.
Search