Dado Topić & Time


Bigrafija

Adolf Dado Topić je rodjen 4. septembra 1949. godine u selu blizu Nove Gradiške. Pre osnivanja grupe Time, bio je u grupama Djavolji eliksiri, Lavine, Dinamit iz Osijeka i Korni grupi.

Grupu Time je osnovao novembra 1971. godine. Prvi album grupa je snimila veoma brzo, već leta 1972. godine, jer je Dado veći deo tih pesama napisao dok je bio u Korni grupi. Tiraž od petsto primeraka (nije se očekivala veća prodaja) je prodat u veoma kratkom roku, pa se prešlo na doštampavanje narednih godina.

Prva, najbrojnija postava je ostala u grupi veoma kratko, a onda su počele promene i odlasci članova, koji su karakteristika grupe do kraja rada. To je osetila i publika na nekoliko koncerata, gde se dešavalo da samo dva člana grupe sviraju.

Već 1973. godine, grupa privremeno prestaje sa radom zbog navedenih problema. U tom periodu Dado povremeno svira sa grupama Pop sekcija i Septembar, a nastupa i u Nemačkoj i Austriji.

Tokom 1974. godine, Dado je dva puta bio u zatvoru zbog izbegavanja vojne obaveze. Po izlasku snima nov album sa obnovljenim članstvom grupe, a krajem 1974. odlazi na odsluženje vojnog roka u Celje. Po završetku vojnog roka, neko vreme svira koncerte sa grupom, ali brzo odlazi u London gde svira bas u grupi Foundations.

Sa ovom grupom posle manje od pola godine dolazi na turneju po Jugoslaviji i tu ostaje sa Petejom, koji je takodje bio u grupi, da nastave rad sa Time-om. Pridružuje im se i Britanac Kris Nikols, koji je napustio Foundations.

Usledio je album koji je postigao solidan uspeh, a Topić narednih godinu i po dana svira oproštajne koncerte sa grupom. Zvanično grupa je prestala da radi krajem 1977. godine.

Topić u narednom periodu svira u grupi Mama Co Co, prati Zdravka Čolića na turneji, saradjuje sa Smakom.

Velike uspehe je postigao sa pesmom ,,Floyd", koju je snimio za film ,,Nacionalna klasa" i duetom sa Sladjanom Milošević, sa kojom je predstavljao našu zemlju na Evroviziji. U isto vreme snima solo albume.

Od kraja osamdesetih živi u Austriji, a po povratku sredinom devedesetih nastanio se u Brtonilju na Istri, gde je otvorio studio.

često nastupa solo, ali i sa drugim popularnim bendovima, pa povremeno i sa improvizanim sastavom Time.
photo: Indrek Galetin, Cretaive Commons Share Alike2.5

članovi
Dado Topić (vokal)
Tihomir Pop Asanović (klavijature)
Vedran Božić (gitara)
Mario Mavrin (bas)
Ratko Divjak (bubnjevi)
Brane Lambert Živković (klavir i flauta)
Nenad Zubak (bas)
Čarli Novak (bas)
Peco Petej (bubnjevi)
Piko Stančić (bubnjevi)
Kris Nikols

Diskografija - Albumi

1979: Neosedlani
1980: šaputanje na jastuku
1989: Slađana i Dado
1993: Call it love
2001: Otok u moru tišine
2001: ZadarFest 2001
2002: Zvuk osamdesetih Zabavna i Pop 1984 - 1985
2004: Apsolutno sve
2005: Hitomanija 2
2006: Nakon svih ovih godina
2007: Pjesme ljubavne

Search