Slađana Milošević biografija, diskografija, albumi


Slađana Milošević biografija
Slađana Milošević je veoma rano pohadjala muzičku školu u kojoj je svirala klavir i violinu. Rock muzikom je počela da se bavi već sa 12 godina. Bila je u grupama Nebeska konjica, Epitaf 8, Džentlmeni, Slomljena srca, Juniori, Ganeša, Ex Art, Matchbox i Zdravo. 1974. godine je pristupila orkestru Saše Subote, sa kojim je putovala po bivšem SSSR-u i snimila jedan singl.

Slađana Milošević solo karijeru je započela 1977. godine singlom ,,Au Au". Prvi put je nastupila na koncertu Bijelog dugmeta kod Hajdučke česme uz pratnju grupe Zdravo. Od samog početka je promovisala erotski stil (smatra se da ga je ona uvela na domaće tržište) što je izazvalo različite reakcije u javnosti. Debi album je objavila 1980. godine, a radi promotivnih koncerata formirala je i svoj prateći bend Ljudi. Već naredne godine je učestvovala na izboru za Pesmu Evrovizije. U narednom periodu pravi kraću pauzu i posvećuje se studijama veterine. Posle izvesnog vremena odlazi u Nemačku, gde je osnovala sastav Neutral Design u kome je ona svirala gitaru. Sa ovom grupom je 1983. izdala svoj drugi album, koji je doživeo odličan uspeh u Nemačkoj i Švedskoj. Najveći uspeh je doživeo hit ,,Miki Miki".

1984. godine sa Dadom Topićem je snimila pesmu ,,Princeza" i zajedno učestvuju na Evroviziji. Potom odlazi u London, gde je saradjivala na ploči Alena Darbija. Sladjana Milošević je učestvovala 1985. godine u YU Rock Misiji i snimanju singla ,,Za milion godina". Učestvovala je na Internacionalnom festivalu u Kini 1988. godine, gde osvaja specijalnu nagradu i srebrni kup. Pesmu je otpevala na kineskom. U to vreme je objavila i kompilaciju za kinesko tržište, a naredne godine je održala i turneju u Kini. Godine 1989. se seli u Ameriku gde je tokom 6 godina provedenih u Los Andjelesu svirala sa bendom Baby Sister, ali i radila kao broker na berzi. Organizovala je i humanitarne koncerte za pomoć ugroženima na prostoru bivše SFRJ. 1995. se vraća u Beograd. Kada je došla, pored objavljenog novog albuma je izdala i kompilaciju sa najvećim hitovima.

Tokom karijere Sladjana je dosta radila i sa mnogim drugim domaćim izvodjačima. Radila je i muziku za filmove ,,Nacionalna klasa" i ,,Lude godine". Vodila je svojevremeno i TV šou ,,Devojčica u svetu čipova". Dobitnica je brojnih nagrada, od kojih su joj najznačajnije nagrada za interpretaciju u Opatiji i nagradu za najboljeg izvodjača na MESAM-u.

Albumi Slađane Milošević
,,Gorim od želje da ubijem noć" (PGP RTB 1980.)
,,Neutral design" (Jugoton 1983.)
,,Sladjana & Darko" (PGP RTB 1988.)
,,Sladjana i Dado" (PGP RTB 1989.)Search