Smak grupa biografija, albumi, članovi


Bigrafija grupe Smak
Grupu Smak su decembra 1971. godine osnovali Točak, Kepa i Zoran Milanović. Naziv grupe je odredjen na osnovu istoimenog dramskog kolaža, koji je tada bio postavljen u Kragujevcu, a koji je bio posvećen streljanju djaka u Drugom svetskom ratu. Sem toga, SMAK je i skrećenica za ,,Samostalni muzički ansambl Kragujevac".

Prvih godina su uglavnom nastupali po Srbiji, izvodeći strane rok hitove. Vrlo često su menjali pevače. Prvi veći uspeh su imali 2. maja 1973. godine na Gitarijadi u Požarevcu gde su podelili prvo mesto sa lokalnom grupom Dijamanti. Posle godinu dana održavaju svoj prvi samostalni koncert na Filološkom fakultetu u Beogradu. U to vreme su svirali kao predgrupa sastavu Deep Purple u Beogradu, a malo kasnije kao Bijelom dugmetu. Aprila 1975. godine su izašla dva ista singla ove grupe (doduše sa različitim B stranama) , jer su Suzy i RTV Ljubljana imali ugovore sa Smakom. Naredne godine snimaju i svoj debi album. Zanimljiva je bila promocija njihovog maksi singla ,,Satelit" u leto 1976. godine, kada su ga promovisali improvizovanom svirkom u avionu na letu od Beograda do Njujorka.

Naredni album ,,Crna dama" je sadržao interesantnu temu ,,Domaći zadatak", koja je bila upućena Bijelom dugmetu, pod parolom ,,kada naučite ovako da svirate, javite se". Usledila je velika i uspešna turneja po zemlji, a album je dostigao zlatan tiraž. Ovaj album je jedna nemačka izdavačka kuća izdala za evropsko tržište. Odmah su stigle i različite kritike u stranim časopisima, od onih loših da su kopija grupe Deep Purple, do najpozitivnijih. Imali su i nekoliko nastupa u inostranstvu, ali jedini rezultat svega toga je bio pad njihove popularnosti u SFRJ. Prve nesuglasice u grupi nastaju 1978. kada članovi benda nisu zadovoljni Točkovim tekstovima. Točkova upornost da se njegovi tekstovi koriste je rezultovala prvom ozbiljnijom krizom. Točak je napustio grupu i oko godinu dana nije bio u noj. Kada se vratio krajem 1979. sa njim je došao i Ristovski, koji je bio nezadovoljan stanjem u Bijelom dugmetu. Inače, njegov odlazak je tada bio senzacija u javnosti. Dalji rad su nastavili kompromisnim objavljivanjem sadržaja albuma. Nesreća je bila što je album izašao kada je umro Tito, tako da koncertne promocije nije ni bilo.

Juna 1981. godine članovi odlučuju da prestanu sa radom, a na Kalemegdanu u Rockoteci održavaju oproštajni koncert pred oko 6.000 ljudi. članovi nastavljaju da se bave muzikom, ali grade solo karijere. Polovinom oktobra 1986. godine Smak ponovo obnavlja aktivnost u blago izmenjenoj postavi. Obzirom da nisu imali većih uspeha sa novim albumom ubrzo prestaju sa radom, ali održavaju tradicionalni ponoćni koncert u Kragujevcu, u toku meseca maja.

Grupa po treći put pokreće aktivnost maja 1992. godine posle kragujevačkog ponoćnog koncerta. Rezultat je bilo nekoliko održanih koncerata po Srbiji i izdavanje kompilacijskog albuma. Ponovni prestanak rada je došao brzo, ali se grupa ponovo okuplja 1994. godine pod komandom Točka i Kepe, ali u drastično izmenjenom sastavu. Rezultat je bio album ,,Bioskop Fox". Usledila je promotivna turneja u Srbiji, koja nije donela očekivani uspeh. 1997. godine, veći broj koncerata su održali u Sloveniji. Maja 1997. godine u kragujevačkom bioskopu šumadija održavaju koncert bez publike i taj materijal objavljuju na albumu ,,Live Without Audience". Odličan nastup su imali i na Zaječarskoj gitarijadi 2001. godine. Deo članova je oformio grupu Dinosaorusi, koji pored sopstvenog repertoara, svira i repertoar Smaka.

članovi grupe Smak
Radomir Mihajlović Točak (gitara)
Zoran Milanović (bas)
Slobodan Stojanović Kepa (bubnjevi)
Slobodan Kominac (pevač)
Mića Nikolić (klavijature)
Boris Arandjelović (pevač)
Lazar Ristovski (klavijature)
Miki Petkovski (klavijature)
Milan Djurdjević (klavijature)
Dado Topić (pevač)
Dejan Stojanović (bubnjevi)
Dejan Najdanović Najda (pevač)
Vlada Samardžić (bas)
Milan Milosavljević (gitara)
Sale Marković (bas)

Doskografija grupe Smak
Albumi
Smak (RTV Ljubljana, 1975.)
Crna dama (PGP RTB 1977.)
Stranice našeg vremena (PGP RTB 1978.)
Black Lady (Bellaphon 1978.)
Dub in the Middle (Bellaphon 1978.)
Rok cirkus (PGP RTB 1980.)
Zašto ne volim sneg (PGP RTB 1981.)
Smak 86. (PGP RTB 1986.)
Bioskop Foks (Vans / Komuna / PGP RTS 1995.)
Egregor (PGP RTS 1999.)
Search