Zabrana uvoza polovnih automobila sa euro 3 ?


polovni golf 3 Prema pisanju Večernjih novosti u pripremi je izmena odluke o uvozu polovnih vozila prema kojoj će biti zabranjen uvoz polovnih automobila saevro 3 motorima. Prema ovoj odluci kada bude doneta biće omogućen samo automobila koji zadovoljavaju mimimum evro 4 ekološke standarde.

Namera je da se ograniči uvoz starih automobila čime će se smanjiti zagađenje i spečiti uvoz ekološki zastarelih automobila. Procenju se da su automobili u Srbiji stari u proseku oko 13 godina. U evropi je trenutno za nove automobile na snazi standard evro 5.

Očekuje se da će posledica ove odluke biti smanjena ponuda jeftinijih vozila a s obzirom da su polovnjaci sa evro 4 motorom noviji i skuplji. Evro 4 je na snazi od 2005. godine i od tada su svi evropski proizvođači morali isporučivati automobile po ovom standardu, te vozila koja su proizvedena nakon ove godine zadovoljavaju evro 4 i u ubuduće će moći da se uvoze u Srbiju.

- Za prošlu godinu nemamo još precizne podatke koliko je polovnih vozila uvezeno - kaže Petrović, ali znamo da je u 2011. registrovano po prvi put 150.000 vozila, a prodato samo 30.000 novih. Dakle, uvezeno je 120.000 automobila koje Evropa ne želi na svojim drumovima. Mislim da je situacija slična bila i u prošloj godini, u kojoj je prodato samo 22.000 novih automobila.

povezane teme:
Uvoz polovnih automobila u Srbiju iz inostranstva
Uredba o uvozu polovnih automobila
Polovni automobili Švajcarska
Polovniautomobili iz Nemačka
Polovni automobili iz Italija
Auto placevi u Nemačkoj
Kako uvesti polovan automobil
Cene polovnih automobila u Nemačkoj
Polovni automobili uMinhenu Nemačka
Polovni automobili uBeču Austrija
Search