Kategorije

5. i 6. nedelja trudnoće

Peta i šesta nedelja trudnoće
Sada je pravo vreme da uradite test za trudnoću i da budete sigurni da li ste trudni. Simptomi koji vam mogu ukazati na trudnoću su osećaj umora, osetljivost grudi, metalni osećaj u ustima, jutarnja mučnina, učestalo mokrenje. Postoji mnogo simptoma trudnoće, ali nisu svi simptomi prisutni kod svih žena.

Izgled ploda u petoj i šestoj nedelji trudnoće
U 5. i 6. nedelji trudnoće plod je dugačak od četri do šest milimetara. U petoj nedelji srce je još malo pa je teško čuti njegove otkucaje,ali ako ste u ovom periodu bili na ultrazvuku doktor ga je mogao uočiti. Pupčana vrpca je formirana i počinje da snabdeva plod neophodnim materijama za život i rast. Na ultrazvuku u ovom periodu se može uočiti i nervna moždina koja će se kasnije razviti u kičmu. Na glavi se naziru rupice iz kojih će se razviti uši, kao i zadebljanja, koja će uskoro postati oči. Beba ima telo, osnovu mozga i četiri pupoljka od kojih će nastati ruke i noge. To su najznačajnije promene koje dešavaju u ove dve nedelje trudnoće.

Krvarenje u petoj i šestoj nedelji trudnoće
U ovom periodu može doći do oskudnog krvarenje u onom periodu kada biste inače dobili menstruaciju. Krvarenje je malog intezitete i trebalo bi kratko da traje, ako se pojača obratite se svom ginekologu.


netsrbijamoja beba trudnoća > trudnoća po nedeljama  > 5. i 6. nedelja trudnoće