Kategorije

24. 25. i 26. nedelja trudnoće

Razvoj fetusa u 24. 25. i 26. nedelji trudnoće
U periodu 24. 25. i 26. nedelja trudnoće fetus je dobio sve organe i šanse da preživi van materice su svakim danom sve veće. Svi organi su razvijeni, naročito pluća. Do 25. nedelje se stvorilo i dovoljno sala pod kožom tako da sada vaša beba izgleda bucmasto. U ovom perriodu vaša baba će početi da štuca i vi to nekad možete osetiti, a razlog za to je što se beba nagutala amnionske tečnosti. Beba će svaki dan gutati sve više amnionske tečmosti, spremajući se tako za sisanje.

Do 26. nedelje se već razvilo i  čulo mirisa, kao i inteligencija i svest. Ako pustite muziku, videćete da vaša beba reaguje na prijatne zvuke, kao i na glas svog tate.
U ovom periodu beba je dugačka oko 23 centimetra i teška između 630 i 820 grama.

Izgled mame u 24. 25. i 26. nedelji trudnoće
Ovo je period kada na težini dobijate i do 500 gr nedeljno, ali ne mora da znači da će tako biti svake nedelje. Materica je sada oko pet centimetara iznad pupka. Zbog težine, noge će vas više boleti nego pre, pogotovo ako još uvek radite i ako ste ceo dan na nogama. Možda ste primetili da su vam se na nogama pojavile vene koje znaju da budu izuzetno bolne. Između 24. i 28. nedelje vaš doktor će možda tražiti test tolerancije na glukozu (oGTT), koji će utvrditi da li imate gestacijski dijabetes - šećernu bolest koja može da se razvije tokom trudnoće.


netsrbijamoja beba trudnoća > trudnoća po nedeljama  > 24. 25. i 26. nedelja trudnoće