Kategorije

27. i 28. nedelja trudnoće

Razvoj bebe u 27. i 28. nedelji trudnoće
27. i 28. nedelja trudnoće označavaju ulazak u poslednje tromesečje trudnoće. Beba je sada toliko velika da ukoliko se u ovom periodu rodi ima velike šanse da preživi. Dugačka je u poseku oko 26 centimetara i teška između 920 i 1150 grama. Pošto je bebe sada velika ne može više da se pomera kao do sada u stomaku, naročito ne može da se prevrće u svim pravcima. Njeno telo je i dalje nesrazmerno u odnosu na veličinu glave, ali  se ubrazano razvija i uskoro će ovaj odnos biti skladniji. U ovom periodu beba počinje i da otvara oči. Disanje joj je sve ritmičnije, a mozak sve razvijeniji.

Problemi kod trudnice u 27. i 28. nedelji trudnoće
U ovom periodu imaćete osećaj kao da nemate dovoljno vazduha i da ne možete da se nadišete? To je zato što vam je materica sada blizu grudnog koša i moguće je da pluća već ne mogu potpuno da se rašire. Ne brinite, bebi ne nedostaje kiseonik i vaše telo u stvari radi efikasnije.
 
Zajedno sa bolom u krstima sada vam se pojavljuju i grčevi u nogama koji će se pojačavati sa odmicanjem trudnoće. Oni su češći noću ali mogu da vas gnjave i tokom dana. Stavite stopala u flex ili istežite i masirajte listove kako bi grč popustio. Ako vas muče hemoroidi, ili imate česte zatvore, pokušajte da ih ublažite redovnim pražnjenjem creva i izbegavanjem začinjene hrane. Trudite se da jednom dnevno jedete vlaknastu hranu, ili dosta voća.


netsrbijamoja beba trudnoća > trudnoća po nedeljama  > 27. i 28. nedelja trudnoće