Kategorije

22. i 23. nedelja trudnoće

Razvoj bebe u 22. i 23. nedelji trudnoće
U 22. i 23. nedelji trudnoće nastavljaju se procesi započeti u prethodnim nedeljama, kao što je dalji razvoj pluća. Ona počinju da proizvode materiju koja će ih održati raširenim nakon rođenja i omogućiti da beba diše. Nastavlja se razvoj mozga i kože. Bebina koža se zadebljava U ovom periodu bebi nastavlja da raste kosa. Dužina ploda je oko 20 centimetara, a težina između 460 i 540  grama.

Znaci prevremenog porođaja
Razgovarajte sa vašim lekarom o simptomima prevremenog porođaja, da biste znali na šta i kako da reagujete. Potražite pomoć lekara ukoliko osetite: grčeve koji liče na menstrualne, tup bol u leđima, pritisak u karlici, grčeve u donjem delu stomaka. Ginekologu se obavezno javite ako dođe do povećanja ili izmene vaginalnog iscetka, kontrakcija materice na 10 minuta ili češće ili ako dođe do oticanja plodove vode.

Pojava strija
U ovom periodu zbog intezivnog povećanja težine i rastezanja vaše kože javiće vam se strije. Većina žene ih dobije u trudnoći, neke više, a neke manje. To su brazdice na koži koje nastaju zbog preteranog rastezanja kože. One se ne pojavljuju samo po stomaku već i po grudima, bokovima, struku, pa čak i nogama. Negujte svoju kožu. Losioni i kreme ih neće eleminisati ali će postojeće strije ublažiti i usporiti stvaranje novih.


netsrbijamoja beba trudnoća > trudnoća po nedeljama  >22. i 23. nedelja trudnoće