Kategorije

22. i 23. nedelja trudnoće

U 22. i 23. nedelji trudnoće nastavljaju se procesi započeti u prethodnim nedeljama, kao što je dalji razvoj pluća. Ona počinju da proizvode materiju koja će ih održati raširenim nakon rođenja i omogućiti da beba diše. Nastavlja se razvoj mozga i kože. Bebina koža se zadebljava U ovom periodu bebi nastavlja da raste kosa. Dužina ploda je oko 20 centimetara, a težina između 460 i 540  grama.

Razgovarajte sa vašim lekarom o simptomima prevremenog porođaja, da biste znali na šta i kako da reagujete. Potražite pomoć lekara ukoliko osetite: grčeve koji liče na menstrualne, tup bol u leđima, pritisak u karlici, grčeve u donjem delu stomaka. Ginekologu se obavezno javite ako dođe do povećanja ili izmene vaginalnog iscetka, kontrakcija materice na 10 minuta ili češće ili ako dođe do oticanja plodove vode.

U ovom periodu zbog intezivnog povećanja težine i rastezanja vaše kože javiće vam se strije. Većina žene ih dobije u trudnoći, neke više, a neke manje. To su brazdice na koži koje nastaju zbog preteranog rastezanja kože. One se ne pojavljuju samo po stomaku već i po grudima, bokovima, struku, pa čak i nogama. Negujte svoju kožu. Losioni i kreme ih neće eleminisati ali će postojeće strije ublažiti i usporiti stvaranje novih.

netsrbijamoja beba trudnoća > trudnoća po nedeljama  >22. i 23. nedelja trudnoće