Kategorije

9. i 10. nedelja trudnoće

Deveta i deseta nedelja trudnoće
U  periodu 9. i 10. nedelje trudnoće nastavlja se razvoj ploda. U devetoj nedelji embroin gubi tzv. rep. Već su formirani kapci, nozdrve i polni organi, ali se na ultrazvuku još uvek ne može videti da li ćete dobiti dečaka ili devojčicu.

Izgled embriona u devetoj i desetoj nedelji trudnoće
U desetoj nedelji embrion postaje fetus. Kreće ubrzani razvoj unutrašnjih organa, pluća, bubrega, jetre i creva. U ovom periodu fetus ima svoj skelet, dobija zglobove na rukama i na nogama, takođe razvijaju mu se i mišići pa može da pokreće ruke i noge. Fetus sada može da pliva u vašem stomaku, odnosno u amnionskoj tečnosti, ali je premali da biste vi osetili njegove pokrete. Fetus je dugačak između dva i četiri sentimetra i težak pet do osam grama.

Izgled trudnice u devetoj i desetoj nedelji trudoće
U ovom periodu je moguće da ste se malo ugojili. Ishranom treba da unoste oko 300 kalorija više nego inače. Simptomi kao što je mučnina još uvek postoje, a može se javiti i gorušica i problemi sa varenjam. Sa doktorom koji vam vodi trudnoću razgovarajte o svim problemima koji vam se javljaju u trudnoći da biste znali da li su oni uobičajeni ili im treba posvetiti posebnu pažnji.


























netsrbijamoja beba trudnoća > trudnoća po nedeljama  > 9. i 10. nedelja trudnoće