Plavi orkestar


Preteća Plavog orkestra je sastav ?evin orkestar, koji je osnovao Saša Lošić. Saša joj je i promenio ime u Plavi orkestar 1982. U ovom periodu još uvek, medjutim, dobijaju veoma loše kritike. 1983. godine dolaze u Beograd na probno snimanje i snimaju pesme ,,Soldatski bal", ,,Suada" i ,,Goodbye Teens". Sa ovim snimcima ne uspevaju da objave album, jer sva četvorica krajem godine odlaze na odlsuženje vojnog roka. Najpre se vraćaju Loša i Pava, ali medju njima još pre povratka blizanaca iz JNA dolazi do svadje i Pava napušta grupu. Ipak, Loša ubrzo potpisuje preliminarni ugovor sa Jugotonom i nagovara Pavu da se vrati u grupu.

1985. godine počinje snimanje debi albuma "Soldatski bal". Na omotu se pored članova benda nalazi sedam sekretara SKOJ-a i likovi četrdeset devet poznatih ličnosti iz ex YU istorije i javnog života medju kojima su: Vuk Karadžić, Miroslav Krleša, Petar Petrović Njegoš, Ivo Lola Ribar, Željko Bebek, Goran Bregović, Bata Živojinović, Slavko Štimac, Lepa Brena, Oliver Mandić, i drugi. Obzirom da nisu dobili odobrenje od nekih ličnosti da se nadju na omotu, umesto njihovih slika se nalaze samo siluete.

,,Soldatski bal" je bio najtiražniji debi album u istoriji domaće muzike. Usledila je turneja pod nazivom "Bolje biti pijan nego star". Na početku svakog koncerta su emitovani dokumentarni snimci izgradnje zemlje. Manji incidenti su se desili u Sloveniji gde ih je jedna grupa gadjala sitnim predmetima i držala transparent ,,Bolje biti živ nego mrtav". Uopšte pojedine strukture su glasno protestvovale u vezi sloga ,,Bolje biti pijan nego star" i u medijima se vodila rasprava za i protiv ove grupe.

Na drugom albumu ,,Smrt fašizmu" sastav promoviše koncepciju jugoslovenstva. Velike kritike većine relevantnih ljudi su im doneli prilično neukusni stihovi, poput ,,Fa fa fašista nemoj biti ti (jerbo ću te ja, draga ubiti)". Velika promena u stilu, koja je trebalo da privuče stariju publiku, im je drastično oborila popularnost. Turneja koja je usledila je to potvrdila, koncerti više nisu bili posečeni kao nekada.

Naredne dve godine održavaju dosta koncerata u SSSR-u, Poljskoj i Turskoj. U vreme početka sukoba u bivšoj Jugoslaviji, Plavi orkestar počinje turneju koja je trebalo da obuhvati 120 koncerata. Ipak, koncerti u Sloveniji i Hrvatskoj su otkazani.

Kada je počeo rat u Bosni, članovi su se u svakom smislu odvojili. Lošić je otišao u Ljubljanu, Ćera I je ostao u Sarajevu, Ćera II je otišao u Pariz, a Pava se najpre preselio u Beograd, a kasnije otišao u Kanadu, gde radi kao studijski muzičar. Krajem 1997. Lošić i braća Ćeramida su se okupili radi obnavljanja aktivnosti grupe, u čemu su samo donekle uspeli.

Diskografija grupe Plavi orkestar
1985. - Kad mi kažeš paša / Goodbye teens
1985. - Bolje biti pijan nego star / šta će nama šoferima kuća
1985. - Soldatski bal
1986. - Smrt fašizmu
1989. - Sunce na prozoru
1991. - Simpatija
1992. - Sačuvaj zadnji ples za mene
1996. - Everblue 1, Everblue 2
1998. - Long play
1999. - Infinity
2005. - Antologija
2007. - The Ultimate Collection
2007. - The Platinum Collection
2012. - Sedam
Search