RamboAmadeus biografija, diskografija, albumi


Bigrafija Rambo Amadeus
Rambo amadeus, Antonije Pušić je rodjen 1963. godine u Kotoru. Diplomirao je na PMF-u, na smeru turizma. Završio je i šest razreda niže muzičke škole, koju je napustio i izjavio da ,,zaglupljuje i dosadjuje". Dvanaest godina se bavio jedriličarstvom i bio je reprezentativac i omladinski prvak Jugoslavije. U javnosti koristi umetničko ime Rambo Amadeus, a sebe smatra medijskim manipulantom, pesnikom i muzičarem.

Pre solo karijere bio je u grupama Radioaktivni otpad, Tri Brus Lija i Otov Protokol. Solo karijeru je započeo debi albumom ,,O tugo jesenja". Prvi je upotrebio termin turbo folk, kojim je opisao svoju muziku, a koji danas ima sasvim drugo značenje. U početku se predstavljao kao rudar Nagib Fazlif Nagon, kasnije kao Ranko Amadeus, ali i na mnoge druge načine. Na drugom albumu je već počeo da uključuje političke teme, ali one još uvek nisu bile primarne. Treći album je već mnogo više zahvatao ovu temu. ,,M-91" je bila sivomaslinaste boje, shodno ratnoj situaciji krajem 1991. godine. Medijski skandal je napravio krajem 1992. godine, kada je na jednom zajedničkom koncertu upao tokom nastupa Bebi Dol i kritikovao publiku što se zabavlja dok se bombarduju gradovi (Sarajevo). Zatim je odneo Bebi Dol sa scene. Efekat je bio utoliko jači, što je televizija prenosila koncert.

Njegovi albumi su bili različito prihvaćeni od strane medija. U odredjenim periodima su njegove pesme bili apsolutni hitovi, dok su povremeno ljudi zaboravljali da postoji. Pored muzičke karijere izgradio je imidž čoveka čije je mišljenje adekvatno za različite teme, posebno političke i medijske. Njegovi koncerti su prava atrakcija. Veoma su zabavni, nikad isti i uvek postoji iznenadjenje za publiku (nekad pozitivno, nekada negativno). Jednom prilikom je tokom celog koncerta sedeo na sceni, pio pivo i pušio cigarete, a publici je bio pušten plejbek. Poslednjih godina je posebno bio prisutan njegov spot za pesmu ,,Čobane" simbolično napravljen povodom 5. oktobra 2000. godine. Poznat je i kao Poznat je kao kum naziva "turbo-folk".

Rambo amadeus albumi
,,O, tugo jesenja" (PGP RTB 1988.)
,,Hoćemo gusle" (PGP RTB 1989.)
,,Psihološko-propagandni komplet M-91" (PGP RTB 1991.)
,,KPGS" (DE Production / Master Records 1994. koncertni)
,,Lažni car Šćepan Mali" (DE Production 1994. kaseta)
,,Izabrana dela 1989-1994" (PGP RTS 1995. kompilacija)
,,Muzika za decu" (B 92 1995.)
,,Mikroorganizmija" (Komuna 1996.)
,Titanik" (Komuna 1996.)
,Rambo Amadeus u KUD France Prežeren" (Vinil Mania 1997. koncertni)
,,Don?t happy, be worry" (Metropolis 2000.)
Search