Pekinška patka


Pekinška patka je nastala u jesen 1978. godine, a osnivači su Čonta, Sreta, Laslo Pihler, Borislav Oslovčan i Boško Prosenica. Sreta je imao u to vreme svoj bend Kafe ekspres, u kome je svirao i Laslo. Često su svirali na žurkama na Mašincu u to vreme. Čonta je tada bio profesor elektrotehnike u srednjoj školi. On je leta ?78 bio u Londonu i došao sa idejom o osnivanju novog benda. Zbog toga je Pekinška patka od samog početka bila pod uticajem engleskog panka. Prvi nastup su imali u novosadskom klubu 24, ali je koncert prekinut jer su se organizatori uplašili šestine njihovog nastupa. U medijima su počeli da se pojavljuju zahvaljujući učešću na Subotičkom festivalu 1979. godine, gde su dobili drugu nagradu publike.

Debi album su snimili krajem 1979. godine za Jugoton, obzirom da su se pregovori sa PGP RTB-om završili neuspešno. Ipak, objavljivanje je odloženo zbog Titove bolesti, pa se album pojavio u prodaji tek sredinom sledeće godine.

Drugi singl ,,Bolje da nosim kratku kosu" je bio veoma značajan u kratkoj istoriji grupe. Naslovna pesma je postala himna pank pokreta.

U jesen 1980. godine Sreta formira ska sastav Kontraritam i napušta grupu. Kasnije je počeo da se bavi ozvučavanjem koncerata. Po objavljivanju drugog albuma, 1981. godine, grupa je prestala da postoji. Čonta se povlači iz muzike i 1992. odlazi u Kanadu gde je i danas.

Grupa Pekinška patka ponovo se okupila za Exit 2008. godine kada je nastupila na završnoj večeri festivala zajedno sa grupama Sex Pistols, The Hives, i Ministry.U intervju-u nakon koncerta Čonta je ostavio mogućnost za ponovna okupljanja ovog legendarnog benda.

članovi grupe Pekinška patka:
Nebojša Čonkić Čonta (pevač)
Sreten Kovačević Sreta (gitara)
Laslo Pihler (bubnjevi)
Borislav Oslovčan (bas)
Boško Prosenica (gitara)
Zoran Bulatović Bale (gitara)
Mare Vukmanović (bas)

Diskografija grupe Pekinška patka
Plitka poezija (1980)
Strah od monotonije (1981)

Search