Poslednja igra leptira


Biografija grupe poslnjdnja igra leptira
Poslednja igra leptira je osnovana 1979. godine. U početku su svoju karijeru zasnivali na čestim nastupima u beogradskom Domu omladine, Dadovu, KST-u i SKC-u. Prvi veći uspeh su imali pobedom na Palilulskoj olimpijadi kulture 1981. godine.Debi album su objavili 1982. godine, koji im je doneo odlično medijsko prisustvo i zavidnu popularnost. Album je izmedju pesama imao dosta priča i imitacija, po čemu je bio specifičan. U okviru promocije održali su čak 15 koncerata u beogradskom Domu sindikata.

Početkom 1984. godine veći deo članova grupe odlazi na odsluženje vojnog roka, te je došlo do kraće pauze u radu benda.

Odmah po povratku izdaju nov album, a hit ,,Dečko 'ajde o?ladi" im donosi Oskar popularnosti.

Poslednji peti album, ,,Zajedno smo piškili u pesku", je dobio naziv po pesmi Bore Djordjevića. Grupa prestaje sa radom 1989. godine.

Neša Leptir potom objavljuje solo album ,,Niko nema što piton imade", kao parodiju na novokomponovanu narodnu muziku. Jedan je od autora Indexovog radio pozorišta. Tokom rada na drugom albumu zdravstveno stanje mu se naglo pogoršava i on umire od tumora, 12. februara 1990. godine.

1997. godine je objavljen kompilacijski album ,,Modra bajka", koji je sadržao njegove stare kompozicije i neobjavljenu ,,Modra bajka", koju je poslednju komponovao. U to vreme, u Sava centru je održan koncert, koji su beogradski muzičari posvetili njemu i izvodili pesme Poslednje igre leptira.

članovi benda poslednja igra leptira:
Nenad Radulović (pevač)
Zorica Djermanov (pevačica)
Lidija Asanović (pevačica)
Dragomir Stanojević (klavijature)
Draško Janković (gitara)
Sašo Bogojevski (bas)
Dragan Todorović (bubnjevi)
photo by: www.balkanuk.comSearch