Psihomodopop biografija


Biografija grupe Psihomodopop
Grupa Psihomodo pop je nastala 1982. godine od članova sastava Neron, Rokfeler bend i Klinska pomora. Ime grupe je dato na osnovu albuma ,,Psychomodo" benda Cocney Rebel. Grupa je brzo postala klupska atrakcija, ali je njihov proboj na domaćoj sceni trajao izuzetno dugo. Tokom osamdesetih godina su često bili prozivani jer je njihova muzika bila veoma slična muzici grupe Ramones, čije su pesme često obradjivali. Prvi album su objavili tek 1988. godine i postigli odličnu popularnost.

Veliki broj koncerata održanih u Jugoslaviji je stvorio izuzetno veliku popularnost ovog benda. Koncerte su održavali i u Holandiji, Francuskoj i SSSR-u. Jedan njihov koncert u Holandiji je delom prikazan i na MTV programu. Novembra 1990. godine su svirali kao predgrupa bendu Ramones u Ljubljani i Zagrebu. Na omotu albuma ,,Sexy magazin" Gobac se slikao u ženskom donjem rublju, što je podelilo mišljenja šire publike. Kada je počeo rat, Gobac komponuje pesmu ,,Hrvatska mora pobijediti", koja je objavljena na kompilaciji ,,Rock za Hrvatsku". Pesma ,,Hrvatine" na istoj kompilaciji je delo Saše Radulovića i Pika Stančića.

Gobac je osamdesetih godina pored rada sa grupom stekao popularnost ulogom Milana Blentona u muzičkoj emisiji ,,Stereovizija". 1994. godine Gobac je započeo spor sa magazinom Globus, zbog objavljivanja njegovih obnaženih fotografija i tražio odštetu od 50.000 nemačkih maraka. 1997. godine izdat je CD "Sextasy" koji sadrži informacije o grupi i intervjue članova. 2001. godine, grupa gostuje u Beogradu, ali je koncert pokazao da je njihova popularnost u Srbiji drastično opala, obzirom da je novobeogradska Hala sportova bila poluprazna.

članovi grupe Psihomodo pop
Davor Gobac, glavni vokal, gitara
Saša Novak Radulović - Sale, gitara, prateći vokal
Tigran Kalebota - Tigi, bubnjevi
Smiljan Paradić - ?parka, bas-gitara, prateći vokal (
Vlatko Šavar - Brada, gitara, prateći vokal, usna harmonika
Jurij Novoselić - Kuzma, saksofon, klavijature

Diskografija grupe Psihomodo pop
Godina zmaja (1988.)
Live in Amsterdam (1989., uživo)
Sexy Magazin (1990.)
Tko je ubio Mickey Mousea (1992.)
Srebrne Svinje (1993.)
Unpljugd (1995.)
Sextasy (1997.)
Das Beste aus der grosse Hit Parade (1999., uživo)
Debakl (2000.)
Tekućih 20 (2003., kompilacija na dva CD-a)
Tekućih 20 (2004., kompilacija video spotova na DVD-u)
Plastic Fantastic (2004.)
The Ultimate Collection (2007., kompilacija na dva CD-a)
Jeee! Jeee! Jeee! (2009.)
ćiribu ćiriba (2014.)

Search