Hamamet - letovanje


hamamet Hamamet (Hammamet) je jedna od najatraktivnijih destinacija u Tunisu za letovanje. Ovaj grad je svoju ekspanziju doživeo 70-tih i 80-tih godina prošlog veka, kada su sagrađeni mnogi hoteli i vile u ovom mestu. Oko medine u centru grada su hoteli koje posećuju turisti sa jeftinijim aranžmanima.

Na oko desetak kilometara južno od centra nalazi se kompleks luksuznih hotela, koji je poznat pod imenom Yasmine Hammamet. Nedaleko od Yasmine Hammamet-a "raste" i kompleks Hammamet Sud, koji se često naziva i afričkim Las Vegas-om. Tematski delovi ? Antički Rim i Antička Grčka, Mavarski tematski park, turska kupatila i nargila barovi su karakteristični za Hammamet Sud.

Većina turista će vam Yasmin Hamamet opisati kao strogo turističko mesto, bez ikakvih tragova tradicionalno orijentalnog Tunisa. "Dušu Tunisa" upoznaćene 7-8 km dalje, u Hamametu. Medina u centru je okružena debelim zidovima, puna je zanatskih i trgovačkih radnji, ali i upornih, često i dosadnih? tuniskih prodavaca. Cenkanje, koje je obavezno u Tunisu, poseban značaj dobija u Hamametu. Verovali ili ne, cenu ćete u pojedinim radnjama spustiti i do 10 puta. Sem toga, postoji i veliki broj prevaranata, koji će vas na najneverovatnije načine dovući u svoje prodavnice i pokušati da izvuku i poslednji dinar za svoju nekvalitetnu robu. U ovom delu grada naići ćete i na veliki broj starih kafana, u kojima sede orijentalni Tunižani i ispijaju svoje kafe.
Plaže u Hamametu su peščane i manje ili više uređene. Najlepše plaže ćete naći u i oko Yasmine Hammamet-a. Imajte u vidu da se plaže uređuju sredinom juna, te da ćete ukoliko posećujete Tunis u predsezoni imati problem u vodi i na obali sa ogromnim podvodnim biljkama i ostalim rastinjem.

čuvena vila Georgesa Sebastiana (avenue des Nations Unies) pretvorena je u Međunarodni kulturni centar, u kojem se održavaju izložbe i koncerti. Za vreme Drugog svetskog rata, vilu je koristio nemački general Romel kao svoju severnoafričku bazu. Posle rata je u njoj Vinston Čerčil pisao memoare. Na kraju ju je Sebastian poklonio državi. Ulaznica u muzej je 3 tuniska dinara, a radno vreme je od 8.30 do 18.00.

Srećom, stari Hamamet je preživeo na severu, u dnu poluostrva Cap Bon. Svako ko planira da izbegne sumnjivi raj paket aranžmana kompleksa Hammamet Sud, samo treba da sedne u taxi do stare medine i shvatiće šta je nekada tamo privlačilo ljude kao što su Wallis Simpson, Paul Bowles (autor knjige The Sheltering Sky), i arhitekta Frank Lloyd Wright.

Više informacija:
Hamamet - putovanja i turistički aranžmani
Hamamet - plaže, restorani, izlasci, noćni život
Hamamet - hoteli
Search