Prodaja automobila je unosan posao ?


polovan automobil fiat punto Prodaja automobila u Srbiji je unosan posao iako je trenutna ekonomska kriza umanjila profitabilnost ove grane privrede. U Srbije se pre 2009. godine prodavalo oko 60 000 novih automobila godišnje. Trgovci automobilima su dugi niz godina ostvarivali visoke i stabilne prinose a mnogi uvoznici ali i preprodavcipolovnih automobila su podigli nove prodajne i servisne objekte. Zarada koja je ostvarivana bila je dobra a cene novih i polovnih automobila iz uvoza bila su i do hiljadu evra veća nego u susednim zemljama.

Jadan od razloga za veće cene novih automobila u Srbiji, pored više carinske stope je i način dobavljanja automobila - domaći prodavci ih ne nabavljaju direktno od prizvođača već od uvoznika koji imaju matične firme u inostranstvu. Tek potom ih prosleđuju, što čini jednu ruku više u ovoj trgovini. Smanjenje carinskih stopa i nove tržišne okolnosti ipak deluju u pravcu sniženja ovih cena, i razlike u cenama.

Polovne automobile uvoznici dobavljaju iz zemalja EU poput Italije, Nemačke ili Slovenije i prodaju ih na auto placevima. U Srbiju se mogu uvesti automobili koji minimalno zadovoljavaju Euro 3 standarde a ti automobili su sada stari i po deset godina. Na ovima automobilma zarada je takođe bila dobra i po sumi koja se mogla zaraditi po prodatom automobilu podjednaka sa prodajom novi vozila.

Krajem 2008. godine prodaja automobila je značajno opala jer je najavljeno ukidanje carine a nestabilnost prouzrokovana svetskom ekonomskom krizom doživela svoj vrhunac pa su ljudi postalimanje skolni uyimanju auto kredita. Ipak, tokom 2009. godine, prodaja automobila se stabilzovala, cene novih i polovnih automobila su pale, ali se situacija nije vratila na nivo od pre krize.Search