Alisa


Bigrafija grupe Alisa
Grupa Alisa je nastala 1984. godine. Pevač Pile je svirao pre Alise u Zvučnom zidu, grupi Jedan smer i grupi Sedmi krug. Pre nego što su snimili prvi album i postali slavni grupa je dugo delovala na beogradskoj muzičkoj sceni.

Debi album iz 1985. godine je članove, bukvalno preko noći pretvorio u zvezde tinejdžera. Najveći uspeh su imale pesme ,,Sanja" i ,,Vojskovodja".

Drugom pločom, koja se pojavila 1987. godine Alisa je pokušala da privuče stariju publiku, tako da se i muzika u velikoj meri približila folku i starogradskom stilu.Udarne pesme su bile "Neće Fata sina Bajazita" i pesma "Posle devet godina" u kojoj gostuje Lepa Brena, tada najpoznatija folk pevačica u SFRJ. Na tom albumu se ponovo pojavila pesma ,,Vojskovodja", za koju su članovi smatrali da nije dobro zvučala na prvom albumu.

Grupa je izdala još 2 albuma, da bi 1989. godine, pred početak raspada SFRJ, prestala sa radom.

Alisa obnavlja rad 1997. godine. Pile je počeo da svira gitaru. Rezultat je bio novi album, gde su se pored novih pesama našli i snimci starih hitova, ali i blago izmenjena pesma ,,Sanja", koja je bila često puštana u medijima.

članovi grupe Alisa
Miroslav Živanović Pile (pevač)
Predrag Cvetković (bubnjevi)
Aleksandar Kićanović (klavijature)
Zoran Jančeski Joza (gitara)
Marko Glavan (bas)
Saša Gnus (flauta i saksofon)
Jovan Stojiljković (tekstopisac, član u senci)Search