Arsen Dedi?


Bigrafija
Arsen Dedić je rodjen 1938. u Šibeniku. Muzikom je počeo da se bavi još kao osnovac i sa petnaest godina je svirao u kazališnom orkestru i u Šibenskoj narodnoj glazbi. Pohadjao je i muzičku školu u kojoj je svirao flautu. Na Muzičkoj akademiji je diplomirao 1964. godine u Zagrebu.

Radio je sa grupama Prima, Syrinx, Zagrebačkim vokalnim kvartetom i Melosom. Smatra se da je u ovom periodu počeo da postavlja temelje domaćim šansonama. Arsen je imao veliki indirektan uticaj i na domaću rok scenu. Pisao je tekstove pod pseudonimom Igor Krimov.

Prvi uspešniji javni nastup je imao na Splitskom festivalu gde je izveo pesmu ,,Onaj dan". Šezdesetih godina je imao seriju uspešnih nastupa na festivalima po zemlji, gde je osvojio bezbroj nagrada sa svojim evergreen kompozicijama. Međutim onda se okreće mnogo unosnijem snimanju ploča. Prvi LP, pod nazivom "čovek kao ja" je izdao 1969 godine.

Prvi solistički koncert je održao 1965. godine u beogradskom Domu sindikata. Njegove pesme su izvodili Bijelo dugme, Josipa Lisac, Srebrna krila, Zdravko Čolić, Gabi Novak (njegova supruga) i mnogi drugi. Snimio je jednu zajedničku ploču sa Zoranom Predinom iz Lažnog Franz-a, a često su njih dvojica nastupali sa Borom Djordjevićem.

Dugu pauzu u muzičkim nastupima i izdanjima je završio tek početkom devedesetih godina, kada je objavio album na kome je radio sa suprugom Gabi i sinom Matijom.

Dedić je tokom karijere bio veoma angažovan na pisanju muzike za pozorište, film i TV drame. Oprobao se i u glumi. Imao je ulogu u filmu ,,Višnja na Tašmajdanu". Pored toga, Dedić je objavio i nekoliko knjiga poezije.Prvi knjiga pozije "Brod u boci" je objavljena 1971. godine i prodata u osamdeset hiljada primeraka. Za autorsko delo je dobio nekoliko domaćih, ali i stranih nagrada. Iz hobija se bavi i slikarstvom. Jednom rečju ? kompletan slobodan umetnik!
photo: Ziga, Gnu Free Documentation LicenceSearch