Atomsko sklonište


Biografija grupe Atomsko sklonište je jugoslovenski i hrvatski hardrok sastav iz Pule. Pesnik i režiser Boško Obradović je želeo da tekstovi njegovih pesama budu hitovi grupe koja će se zvati po imenu njegove predstave ,,Atomsko sklonište". To se i ostvarilo dogovorom sa članovima buduće grupe 1977. godine. Prve godine su nastupali po festivalima u zemlji, a 1978. godine objavljuju prvi album. Hard rock zvuk koji su doneli je stekao širok krug publike.Posle drugog albuma počinju prve personalne promene u grupi, tako da grupa postaje kvartet 1980. godine.

Pored Boška Obradovića koji se smatra osnivačem i idejnim vođom grupe sastav su činili Serđo Blažić vokal, Saša Dadić bubnjevi, Dragan Gužvan gitara i Bruno Langer bas. Oni su svoju grupi više iz marketinških razloga proglasili pank grupom, a da nisu ni znali šta je pank ustvari. Krajem 1977. godine priključuje im se i Eduard Kancelar. Prvo značajnije pojavljivanje grupe je bilo na novosadskom Boom festivalu.

Koncerti grupe su bili veoma originalni i po nastupima i po scenografiji. Koristili su uglavnom bodljikave žice, a u ljubljanskom Tivoliju su na koncertu imali kao dekor 300 otvorenih kišobrana. Medijski su bila praćena njihova otvorena pisma na sve loše kritike koje su dobijali.

Treći i četvrti album su snimili u studijima koje su pre njih koristili AC/DC, Elton John i Pink Floyd. U pesmi ,,Smanji gas" sa četvrtog albuma po prvi put je uvedena harmonika u njihovoj muzici. Njihova saradnja sa Boškom Obradovićem prestaje početkom osamdesetih godina. Tekstove i muziku piše Bruno Langer, koji postaje i vodja sastava.

Tradiciju snimanja albuma u stranim studijima nastavljaju radom u jednom londonskom studiju, gde snimaju svoj album ,,Mentalna higijena", a sledi i album koji su uradili na Floridi, ,,Space Generation". Na albumu ,,Mentalna higijena, gost im je bio Mel Kolins, koji je svirao saksofon sa sastavima Rolling Stones i Dire Straits.

Pevač, Serdjo Blažić je preminuo posle duge bolesti, 18. januara 1987. godine. Njegovo poslednje pojavljivanje u grupi je zabeleženo na koncertnom albumu ,,Jednom u životu". U Puli se svake godine na inicijativu Langera održava muzički festival koji nosi ime Serdjo Blažić.

Langer, koji je preuzeo ulogu vokala u grupi, nastavlja rad sa novom postavom, koju čine gitarista Ranko Svorcan i bubnjar Nikola Duraković.

Grupa je i danas relativno aktivna. Leta 1991. godine tokom trajanja oružanih sukoba, grupa nastupa na Zaječarskoj gitarijadi. Nastup na ovoj manifestaciji su imali i 2002. godine, kada su imali i najveći uspeh od svih izvodjača.

Bivši članovi grupe se bave drugim zanimanjima i potpuno su se povukli iz muzike.

Diskografija
Studijski albumi
1978. - Ne cvikaj generacijo
1978. - Infarkt
1980. - U vremenu horoskopa
1981. - Ekstrauterina
1982. - Mentalna higijena
1984. - Zabranjeno snivanje
1990. - Criminal tango
1995. - Terra Mistica
Live albumi - uživo
1980. - Atomska trilogija
1985. - Jednom u životu

Singlovi
1979. - Pomorac sam majko / Pakleni vozači
1980. - Bez kaputa / Tko će tad na zgarištu reći
1980. - Generacija sretnika / Gazi opet čizma
Search